måndag 23 mars 2020

"Carry on" av Rainbow Rowell

I januari läste jag boken "Fangirl" av Rainbow Rowell. I den skriver huvudpersonen Cather fan fiction om Simon Snow, någon sorts magisk "The chosen one" som påminner lite om, men absolut inte är, en kopia av Harry Potter. En sak som Cather gör i "Fangirl" är att hon skriver en lång fan fic om Simons sista skolår, en fic som heter "Carry on, Simon". Sedan bestämde sig Rainbow Rowell för att skriva en bok om just Simon Snow. Kanske är det samma fan fic som Cather skriver, kanske är det något helt annat. Jag vet bara att jag nu har läst den.

Bildkälla Goodreads
Simon Snow kan mycket möjligt vara den sämsta Utvalda någonsin. Hans magi är minst sagt oberäknelig och kan lika gärna fungera som starta en eld. Det enda han kan lita på är sin bästa vän Penny, sin flicvän Agatha och sin bittra fiendeskap med rumskamraten Baz.
När Simon återvänder till sitt sista skolår är dock ingenting sig likt. Hans mentor beter sig konstigare än vanligt, hans flickvän verkar inte vilja spendera tid med honom och Baz är spårlöst försvunnen.

Alltså. Ursäkta mig medan jag swoonar en liten stund. Det här var så rart!
Jag gillade verkligen världen som målades upp här. Denna magiska värld som var tätt förknippad med vår egen. Magin i ord och fraser, hur trollformler och besvärjelser var sångtexter och uttryck som det lagts avsikt i. Det känns ganska unikt. Jag ser såklart vissa likheter med Harry Potter, men inte på ett sådant sätt att det känns plagierat - bara till viss del inspirerat av. De stora likheterna är den magiska världen som Normala inte har en aning om, en avskild magiskola, magiska väsen, skoluniformer och att Simon är föräldralös - precis som Harry Potter. Men där Harry fick växa upp med sina släktingar, så har Simon vandrat från det ena barnhemmet till det andra.
Det här är en berättelse med mer tonårsångest, mer våld och svart magi - och det är betydligt sexigare, utan att för den del bli sexuell. Det är inget rullande i sänghalm alls är.
Mest är det en bok om att hitta sig själv, att ta beslut för sin framtid som kanske kan kännas svåra.

Jag har kommit fram till att Rainbow Rowell mycket väl kan vara en av mina nya favoritförfattare. Jag gillar verkligen sättet hon skriver på. Det är lättillgängligt och har en tendens att träffa rätt i hjärtat, med både karaktärs- och miljöbeskrivningar som känns on point. Jag kan verkligen se för mig hur det finns en magisk värld som jag inte vet något om, och någon som går gatan fram och gnolar på en sång kanske egentligen håller på med en besvärjelse av något slag. Vad vet jag. Kanske finns det drakar någonstans, eller små varelser som ser ut som snöbollar med armar, eller för den delen stora stenbumlingar. Kanske finns det platser som blivit tömda på magi av något mystiskt magiskt väsen. Eller kanske (högst troligt) är det bara en skickligt gestaltad fantasivärld.

"Carry on" är del ett i en planerad trilogi om Simon Snow, och bygger alltså på karaktärer från "Fangirl". En behöver såklart inte alls ha läst "Fangirl" för att läsa böckerna om Simon Snow, eller tvärtom, men trilogin bör säkert läsas i rätt ordning. Bok två, "Wayward son" finns redan ute, men jag tror jag väntar lite med den då jag hört att den slutar lite cliffhanger-aktigt. Bok tre planeras komma ut sent under 2020, så kanske kan jag orka hålla mig tills dess. Det finns ju andra Rainbow Rowell-böcker att ta till om längtan blir för stor.

Mitt betyg på "Carry on" blev 5/5. Ingen blev förvånad över det.