fredag 17 april 2020

FredagsFilmen: The boy who harnessed the wind

Förra fredagen lyckades vi få till ett riktigt mysigt fredagsmys med en film som vi alla gillade. Filmen ligger på Netflix och heter "The boy who harnessed the wind". Ett kickstarterprojekt, och hjärteprojekt får vi anta, av den brittiske skådespelaren Chiwetel Ejiofor, som här har skrivit manus, regisserat och spelar titelpojkens pappa.

Bildkälla Ace showbiz
William Kamkuamb bor med sin familj i en liten by i Malawi. Han är smart och vill gärna gå i skolan, fast familjen har inte alltid råd att betala skolavgiften. Han är mycket intresserad av teknik och läser gärna böcker om ingenjörskonst i skolans bibliotek.
En torka drabbar landet och svälten kommer till den lilla byn. William vill rädda alla från en stundande katastrof och bestämmer sig för att försöka bygga en vindgenerator.


Filmen är alltså baserad på en sann historia och är en sådan där hoppfull liten grej som får hjärtat att bli lite varmt. Dessutom väldigt intressant, och bitvis spännande. Utmärkt skådespelat av Maxwell Simba i rollen som William också. Det kan finnas visst behov av näsdukar - det är trots allt en svältkatastrof vi ser här.
Extra plus för inslagen med afrikansk kultur. Det afrikanska får verkligen komma fram här (på gott och ont) och även om det pratas mycket engelska så pratas det inte bara engelska, och filmen känns inte prydligt tillrättalagd för västerländska tittare. Det är den säkert, men den känns inte så.
En riktigt fin feelgood-film, som jag varmt rekommenderar.