måndag 20 april 2020

Säsongssammanfattning: The Borgias, säsong 3

Som vanligt spoilervarning när jag skriver om tv.

Ännu en serie färdigtittad på. Den här serien var menad att få en fjärde och avslutande säsong, men Showtime bytte ägare under produktionen av den här tredje säsongen, och de nya ägarna tyckte serien blev för dyr och skrotade den. Och det var ju synd, för det slutar inte helt tillfredsställande. Mer om det längre ner.

Bildkälla Culture concept circle
Favoritavsnitt: 3x01 "The face of death" Lucrezias oväntade kunskaper om förgiftningar räddar livet på Påven, men Sforzas komplott för att mörda övriga familjen är redan igångsatt.
3x07 "Lucrezia's gambit" Lucrezia involverar sig i Neapels tronföljarstrid för att få den nye kung som bäst gagnar hennes egna intressen.
3x10 "The Prince" Micheletto återvänder för en kort stund för att hjälpa Ceasare besegra Forlì och Caterina Sforza en gång för alla. Lucrezias äktenskap med Alfonso när sin kulmen.

Favoritkaraktär: Lucrezia och/eller Micheletto.

Favoritpar: Micheletto och Pascal. :'(

Bäst i säsongen: Kostymerna är ju bra fina alltså. Inte undra på att det var dyrt att göra det här serien.

Värst i säsongen: Incest!? Ewww.... Nej tack!

Övriga kommentarer: Serieskaparen försökte rädda serieavslutningen med att skriva manus för en två timmar lång film att avsluta serien med. Showtime tackade tyvärr nej även till detta förslag, och det är ju synd. Manuset finns dock utgivet i e-boksform (finns bland annat på Amazon) och jag har (ful)läst det. Eller så läser en ett par Wikipedia-artiklar eller tjugo för att få veta hur det gick på riktigt, för hela serien är ju baserad på verkligheten.
Jag tycker dock att det var väldigt synd att de valde att inte göra den där filmen och ge serien ett riktigt bra avslut. Som det var nu blev det lite abrupt. Det fattas liksom något. Det duger, men det är inte helt okej. Ungefär.

Nu vidare till nästa serie. Vilken det nu blir.