torsdag 16 april 2020

Några kokböcker vi gillar, och vad vi lagar ur dem

Att jag älskar böcker är ju ingen hemlighet. Inte att jag älskar att laga mat heller. Och slår en ihop de två passionerna så blir det kokböcker av det hela. Som jag har en hel hylla med.
De flesta av dessa är ärligt talat oanvända och fungerar mest som ögongodis när jag vill drömma mig bort till något annat för en stund. Vissa andra är dock väldigt flitigt använda, och vi lagar ur dem ganska ofta. I dessa favoritkokböcker har vi så klart favoritrecept, och dessa tänkte jag dela med mig av idag. Och jag säger "vi" för det är ju inte bara jag som äter i det här huset.


"Mega vego" av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Eller vegobibeln som jag brukar kalla den. Jag hade så klart lagat vegetarisk mat innan den här boken (i form av dess föregångare "Mera vego" och "Ännu mera vego") hamnade i mina händer. Men här fick jag upp ögonen för hur okrångligt det är att laga vegetariskt. På riktigt. Favoritrecepten inkluderar:

  • Pasta rosso med vitlöksfrästa champinjoner
  • Citronpasta med edamamebönor
  • Indisk potatis- och blomkålsgryta (Aloo gobi)
  • Linscurry i röd kokos
  • Nuggets (som går finfint att rulla till vegobullar också, om någon undrade)
"Portionen under tian" av Hanna Olvenmark
Jag vågar inte ta bort E:s alla bokmärken i den här. Jag köpte "Portionen under tian" på årets bokrea och satt den i händerna på E som önskade sig att vi skulle äta mer vegetariskt. Jag tyckte att hon kunde se om hon hittade något att laga ur den, och det gjorde hon. Sådär mycket så att det kanske hade varit enklare att flagga recept hon inte ville testa. Trevligt nog ökade den här boken även på hennes intresse för att laga mat, och numera är det E och Chilipojken som lagar middagen två dagar i veckan, samt att de oftare hjälper till i köket. Den här veckan lagade de falafel ur den här boken. Annars lagar vi gärna:
  • Zucchini- och svamppasta 
  • One pot pasta
  • Linsbiffar med ungsrostade grönsaker och dillyoghurt
  • Nudelsoppa med tempeh och grönkål (fast utan tempeh för att vi inte tycker om det)
  • Vilken som helst av smoothiesarna
"Italiensk fastfood" av Paolo Roberto
Jag är ett stort fan av italiensk mat, och ju mer lättlagat desto bättre. I den här boken får jag precis det - enkla och snabba recept, värda att laga om och om igen. Som de här:
  • Carne alla pizzaiola (lövbiff i tomatsås)
  • Involtini di prosciutto (panerade skinkrullader)
  • Pappardelle con pollo (pasta med kyckling och svamp)
  • Penne con polpette al pomodoro (pasta med köttbullar i tomatsås)
  • Pasta alla carbonara (det allra bästa recepetet på carbonara - ever)
"Sju sorters kakor" är en riktig klassiker i svenska kök, och ska du bara ha en enda bakbok i ditt hem rekommenderar jag den här. Den kommer i nya utgåvor med jämna mellanrum, den senaste kom 2017, mitt exemplar är från 2005. En riktig dröm för den som älskar att baka sötebröd. Som:
  • Wienerbröd (inte alls så svårt, tar bara tid)
  • Drömtårta (finns det någon godare rulltårta?)
  • Drömmar
  • Pinocchiotårta
  • Chokladbollar
"Indiska kokboken" av Ove Pihl
fanns en gång för länge,länge sedan att köpa på Indiska, men tyvärr inte längre. Jag har många andra kokböcker med indisk mat, men det är ändå något särskilt med den här, min allra första, som Stora J rivit i när hon var liten. Jag kanske inte lagar jätteofta ur den numera, men om jag gör det så lagar jag gärna det här:
  • Pilau (pilauris - gott till det mesta)
  • Tandoori murgh (tandoorikyckling)
  • Rogan josh (röd lammcurry. Fast jag lagar den på nötkött för jag kan inte äta lamm)
  • Lassi
  • Murgh korma (mild kycklingrätt)

"Det italienska köket" av Reinhardt Hess och Sabine Sälzer
Nu är vi djupt nere i arkivet och rotar. Jag fick den här kokboken i present av min BFFs mamma när jag fyllde 20. Tror jag. Därikring i varje fall. Jag älskar den här boken, och skulle jag sortera ur kokböcker ut hyllan så skulle den här aldrig bli utsorterad för den sprakar joy minsann! Jag kanske inte lagar ut den superduperfrekvent, men när jag gör det blir det gärna något av följande:
  • Risi e bisi (risotto med ärter)
  • Pollo alla Marengo (kyckling Marengo)
  • Saltimbocca
  • Orecchiette alla pugliese (öronsnäckspasta med broccoli)
  • Pizza
"American sweets" av Jill Parker och Joyce Parker
En av mina första utflykter in i amerikanska bakverk. För det är trots allt något visst med maffigheten. Men inte för ofta - då blir det liksom för mycket. Just nu är vi ganska sockerfria här hemma, för vi försöker bli lite nyttigare ivrigt påhejade av E, men när baklusten faller på bakar jag gärna något av det här:
  • Snickerdoodles (vansinnigt goda kakor med kanelsockertäcke)
  • Banana nut muffins (som banankaka fast muffins)
  • Lemon poppyseed cake (mjuk citronkaka med vallmofrön)
  • Zebra bars (melerade brownies)
  • Cinnamon sugar muffins (kanelmuffins)
Nu blev jag lite hungrig.....