fredag 19 juni 2020

FredagsFilmen: Breakfast at Tiffany's

På tiden att jag skriver om en klassisk film igen. Eftersom det inte var jättelänge sedan jag såg om "Breakfast at Tiffany's", den här gången i sällskap med älskade maken och E, så faller valet på den. Filmen är baserad på boken med samma namn av Truman Capote, en bok jag inte har läst så ingen jämförelse denna gång.

Bildkälla Wikipedia

Författaren Paul Varjak flyttar in i en New York-lägenhet som tillhandahålls av hans rika älskarinna. I samma hus bor Holly Golightly, en partyflicka som flytt från sitt förflutna. Vänskap och intresse uppstår, men hinder finns på vägen. Så klart.

Spoiler-y trailer ahead.


Den här filmen har kanske inte till hundra procent överlevt tidens tand. Jag får en hyfsat dålig smak i munnen dels av Mickey Rooneys roll som hyresvärden Mr. Yunioshi som inte bara är en vit man sminkad som en japan, utan även en (inte så) smått rasistisk nidbild av asiater. Dessutom en antydan till pedofili då Holly visst stod brud redan vid 13 års ålder, med en betydligt äldre man. Samt det faktum att både Holly och Paul lever på att bli betalda för sällskap/sexuella tjänster.  Så njä, inte helt mysig så sett.
Det finns ändå scener som glämtar till och är riktigt bra, och när folk säger att de har Audrey Hepburn som stilikon är det egentligen ofta Holly Golightly de menar. Samt att det här var första gången vi fick höra "Moon river" som skrevs för den här filmen.