måndag 15 juni 2020

Säsongssammanfattning: What we do in the shadows, säsong 1

Som alltid spoilervarning när det handlar om tv.

En av de stora filmbehållningarna för mig förra året var "What we do in the shadows", en mockumentär från Nya Zeeland där vi fick följa ett gäng vampyrer. Filmen blev en lågmäld succé, och banade även väg för skaparen Taika Waititi att ta sin rättmätiga plats i regissörsstolen (bland annat "Thor: Ragnarök"). 
När någonting som inte är gjort i USA från början blir en succé, så vill gärna de däringa amerikanerna ha ett finger med i honungskakan. Så även denna gång, då filmen gjordes om till en tv-serie, som nu utspelar sig på Staten Island i New York. Den här gången får vi följa vampyrerna Nandor, Lazlo och Nadja, samt energivampyren Colin Robinson och Nandors tjänare Guillermo som inget hellre vill än att få bli vampyr han med.

Bildkälla 

Favoritavsnitt: Vi såg den här säsongen i en hyfsat rasslande takt. Det är en sit-com och avsnitten är dryga 20 minuter långa, så det går ju fort. Möjligen att jag skrattade lite extra mycket åt 1x06 "Baron's night out" när Baronen tar med sig gänget ut för en natt på stan, men alla avsnitt var mer eller mindre roliga.

Favoritkaraktär: Gillar Guillermo väldigt mycket, och hans härskare Nandor.

Favoritpar: Nadja och hennes reinkarnerade älskare Gregor/Jeff. På grund av skrattade.

Bäst i säsongen: Att de fick med så många skådespelare som en gång spelar vampyrer i andra sammanhang, att spela vampyrer igen i avsnittet "The trial". Tilda Swinton, Evan Rachel Wood, Taika Waititi och Wesley Snipes på ett hörn.

Värst i säsongen: Hm. Ingenting?

Övriga kommentarer: Det krävs kanske en viss sots humor för att se det här. Det är mycket blod, under-bältet-humor och sjuka skämt. Men framför allt är det en kul serie om att se ett gäng vampyrer försöka leva i symbios med sin mat.