fredag 21 januari 2022

FredagsFilmen: Parasit

När "Parasit" kom 2019 så smög den sig under radarn för de flesta av oss. Under Oscarsutdelningen tidigt 2020 så fick den desto mer uppmärksamhet. Den skrev filmhistoria i det sammanhangen när den inte bara vann pris för Bästa utländska film, utan även som Bästa film - den första icke-engelska film att vinna den gubben. Den har vunnit 310 andra filmpriser också, på olika festivaler och prisutdelningar över världen, så det känns som en film värd att se på. 

Bildkälla Moviezine

Familjen Kim är så fattiga att det riktigt stinker om dem. De försörjer sig på småjobb och mindre bedrägerier. När sonen i familjen får jobb som extralärare till dottern i den rika familjen Park, så ser de snart till att nästla in hela familjen i huset.
En helg försöker Kims bli en egen version av familjen Park. Tills det ringer på dörren, och någon som kan huset bättre än de vill komma in.



Den är inte fullt så skräckig som trailern låter påskina. Mer ett drama som stundtals blir komisk, på det där sättet där skrattet fastnar i halsen. Visst finns det bitar som blir lite kusliga och spännande också, men inte så att jag någonsin fick kalla kårar. Mest är det en film om klasskillnader, och vad desperation kan göra med människor.
Filmen har många twister, och en del av dem var mer oväntade än andra. En väldigt bra film, som väl förtjänade sin Oscar, även om den inte var det bästa jag har sett. Bra sätt ändå att spendera två timmar på.
Den finns på SVT Play till 1:a februari, men kan även ses på SF Anytime.