torsdag 3 februari 2022

Januaris överraskande bokhög

Överraskande som i att jag läste alla böckerna jag hade lagt upp som prioriterad läsning för januari - och dessutom en till! En kortis förvisso, men med också den i högen så är det inte mindre än sju titlar i januari, och riktigt så på hugget brukar jag inte vara i början på året. 
Vi kollar väl på vilka det är då, i utläst ordning uppifrån och ner.


"Nattfåk" av Johan Theorin var årets första bok som jag läste inför årets första Plejadträff. Del två i Ölandskvartetten, en samling kriminalromaner. Småspännande och lättläst, men befolkad av karaktärer vi oftast inte tyckte om. Medelbetyget blev 2,3/5, mitt personliga betyg var 2,5.

"Ariadne" av Jennifer Saint blev månadens enda bok på engelska. Möjligen den vackraste bok jag äger, men lite småtråkig mellan varven. Om Araidne från den grekiska mytologin, prinsessan som hjälpte Theseus att besegra Minotaurus i labyrinten på Kreta. Mitt betyg blev 3/5.

"Min mörka Vanessa" av Kate Elizabeth Russel var en riktigt jobbig bok att läsa. Vanessa vägrar vara ett offer (eller vägrar inse) i det sexuella förhållande hon inledde med sin lärare när hon bara var 15 år. Betyget var svårt att sätta, men jag landade på 3,5/5.

"Bara på besök" av Beth O'Leary kändes som en välbehövlig vila efter boken innan. Om Eileen och hennes barnbarn Leena som byter liv med varandra under åtta veckor. Skev tidslinje och en sorg som låg lite väl nära till hands för egen del, förtog något av feelgood-känslan för mig. Betyget blev även här 3,5/5.

"Slutet" av Mats Strandberg blev januaris favoritbok, fastän att ämnet för boken var så sorgligt. Vad skulle du göra med den tid du har kvar om du visste att jorden skulle gå under? Betyget blev 4/5.

"Det sällsamma fallet med doktor Jekyll och mr Hyde" av Robert Louis Stevenson kräver inga närmare presentation. Första gången jag läste den, men jag visste om historien ändå - så klart. Inte värst förtjust i sättet den är skriven på, men gav den ändå 3/5 i betyg. 

"Underground" av Haruki Murakami var min månadsbok i januari. En skildring av saringasattentatet i Tokyos tunnelbana 1995. Intressant läsning, lång ifrån Murakamis romaner. Mitt betyg blev 3,5/5.