tisdag 13 september 2022

"Magic lessons" av Alice Hoffman

Det går fortfarande inte snabbt med läsningen för mig. Helt enkelt för att jag inte alltid har lust, och då är det ingen idé att tvinga sig. Det är ju inte så att det är livsavgörande att läsa böcker, inte ens för mig som har ordet "läsare" med i min personbeskrivning.
Har lyckats läsa den tredje boken i "Practical magic"-serien. Den första om en läser böckerna i kronologisk ordning, men det gjorde ju inte jag, vilket jag möjligen ångrat mer än en gång. "Magic lessons" tar oss tillbaka till berättelsens början.

Bildkälla Goodreads

I sekler har förbannelsen vilat över familjen Owens - den som älskar en Owens ska möta ett svårt öde. Men hur uppstod förbannelsen?
Det börjar när Maria överges som baby. Hon hittas av Hannah Owens som lär henne om de magiska krafterna i örter och ord. När Maria ser alla kärlekskval som omger henne svär hon på att aldrig älska någon.
Många år senare blir hon förförd av en man och föder hans barn. Hon följer honom till hans hemort för att vara med honom, men på vägen träffar hon en annan som hade kunnat bli hennes öde om hon vågat. Hennes resa tar henne till Amerika och Salem i en tid där häxkonst inte ses med blida ögon.

Min gissning är att den här boken hade kunnat vara fantastisk att lyssna på. Den känns som att den är skriven för att högläsas och lyssnas på, snarare är att läsa den själv. Berättarrösten känns så tydligt i boken, och dialogerna är ganska få. Det ger en nästan sagolik känsla, och det kan ju vara trevligt i kortare perioder. Här känner jag dock att det bitvis blev lite tröttsamt som berättarsätt, och ibland var det till och med på gränsen till tråkigt. Det bjöd också in till en del onödiga repetitioner. Ibland fock jag lite känslan av att författaren försökte banka in vissa av boken fakta i min hjärna, för att de upprepades så många gånger, ibland helt irrelevant till var berättelsen var just då. Det var på inga sätt dåligt, men det stoppade upp mig i min läsning mer än en gång. 
Eftersom jag redan har läst två av böckerna om utspelas efter den här, så var det inga större överraskningar var förbannelsen kom ifrån. Det var däremot trevligt att få göra bekantskap med några av de tidigare häxorna i familjen Owens, och att få veta mer ingående hur det gick till när de hamnade i Salem, och varför. 

Mitt betyg på "Magic lessons" blev 3,5/5. Jag gissar att jag hade tyckt bättre om den om jag hade läst den först. Planerar att läsa om serien i kronologisk ordning. Någon gång. Men innan dess har jag en bok kvar att läsa i serien.