fredag 23 september 2022

FredagsFilmen revisited: Venom + Venom: Let there be Carnage

Jag var helt övertygad om att jag redan hade skrivit det här inlägget. Det var ju trots allt redan i oktober 2018 jag skrev att jag ville se "Venom", vilket jag också gjorde straxt efteråt. Men tydligen skrev jag inte om den igen i den vevan, så jag gör väl det nu istället. Eftersom jag egentligen hade tänkt skriva om uppföljaren "Venom: Let there be carnage". Mer om den längre ner.

Bildkälla Filmtopp

Reportern Eddie Brock har nyligen blivit dumpad av sin fästmö, och gått från stor framgång till att bo i en sjabbig lägenhet och inte få så många uppdrag lägre. När han blir kontaktad av en forskare ser han sin chans att göra ett stort scoop. Hans snokande får dock oväntade konsekvenser i form av Venom - en utomjordisk symbiot som tar fäste i Eddies kropp. Nu måste de hjälpa varandra för att kunna överleva. 



En får ta den här filmen för vad den är - ännu en i raden av filmer baserad på Marvel comics. Venom brukar vara fiende till Spiderman, men Peter Parker syns inte till i den här filmen. Här blir istället Venom en sorts antihjälte i symbios med Eddie Brock. (Till skillnad från "Spiderman 3" med Tobey McGuire.) Det finns mycket humor i den här filmen, både i repliker och i scener där Eddie försöker anpassa sig till livet med Venom inom sig. En actionkomedi, med andra ord. 


Bildkälla Filmtopp

Du satt väl kvar till eftertexterna? För som vanligt i den här typen av film så är det extrascener i eftertexterna, och en av dem introducerade "Venoms" uppföljare, med undertiteln "Let there be carnage". 

Eddie blir ombedd av den dödsdömde seriemördaren Cletus Kasady att göra en sista intervju och bevittna hans avrättning. Allt går inte enligt planerna och en symbiot råkar ta fäste i Cletus. Eddie och Venom har dessutom stött på stora problem med att dela på samma kropp. De bestämmer sig för att gå skilda vägar, men måste återförenad för att bekämpa Cletus/Carnage och hans lika mordgalna flickvän Shriek.



Njä. Det här var inte alls lika roligt. Mest actionscener staplade på varandra med en och annan oneliner inmatad. Charmen från första filmen finns inte riktigt med här. Att jag känner så kan kanske också bero på att jag finner mig själv vara synnerligen trött på allt vad Marvel heter just nu. Vore kul med någon sorts variation i filmutbudet. Som det är nu har Marvel blivit filmens variant av de där mallade böckerna vi i Plejaderna är så innerligt trötta på. Orginalitet? Tror inte det.
En tredje Venom-film är under produktion, men den vet vi inte när den kommer. Gissar att jag kommer se den också, för Tom Hardy.