måndag 26 september 2022

Sett på TV: American Horror Story: Double feature, säsong 10

Som vanligt är det spoilervarning när jag skriver om tv.

Jag hörde en klok människa säga någon gång att en tv-serie alltid borde avslutas efter max 7 säsonger, för sedan börjar de bara halka runt i samma spår och blir till sist bara en spillra av vad de en gång var. Och jag håller fullkomligt med om det. Så många serier som börjat så starkt, och så efter ett tag bara känns urvattnad. Det där som kändes så fräscht till en början blir mest pannkaka.
Så att jag fortfarande, efter 10 säsonger, inte tycker att "American Horror Story" känns tråkig, beror nog på en enda sak - säsongerna är avslutande. Nya teman inför varje säsong, och i säsong 10 var det till och med två teman, berättade och avslutade inom ett visst antal avsnitt.

Bildkälla AL

Hela säsongen var på 10 avsnitt, där de första 6 hette "Red tide" och de övriga 4 hette "Death valley".

"Red tide" handlar om familjen Gardner som bestämt sig för att flytta till en liten kuststad över vintern. Pappa Harry är manusförfattare som behöver inspiration till en ny serie, gravida mamma Doris har fått i uppdrag att inreda huset de hyr, och dottern Alma över på sin fiol. 
Men Harry har skrivkramp, och mystiska saker händer i staden som skrämmer upp dem. De bestämmer sig för att flytta tillbaka till New York, men så tar två framgångsrika författare kontakt med Harry. Även de spenderar vintrarna i den lilla kuststaden. Här skriver de vad de behöver för ett år framåt, hjälpta av ett litet svart piller som lockar fram talang hos dem som redan har den. Vissa biverkningar finns.

I "Death valley" ger sig några ungdomar ut på en campingresa som kommer att förändra deras liv. För redan under 1950-talet påbörjades ett samarbete mellan USA och de utomjordiska varelser som kontaktat dem. I utbyte mot avancerad teknologi, ska regeringen vända bort blicken från de amerikanska medborgare som varje år försvinner, för att skapa en hybrid mellan människa och alien. 

Det finns många anledningar till att jag tyckte bättre om den här säsongens första halva. En av dem är att jag inte gillar tentakler, något som tyvärr förekommer frikostligt i den andra halvan. Och inte bara i vinjetten, som jag så klart hoppade över så ofta jag kunde. Sedan är ju vampyrer roligare än aliens, så är det bara.

American Horror Story är förlängd till och med säsong 13 (hittills). När säsong 11 kommer är osäkert, likaså vad den kommer handla om. På IMDb tror de 17 oktober, men det återstår att se.
Alla säsonger är så klart inte lika bra, och jag har säsonger jag älskar och sådana jag inte tycker värst bra om alls. Men den här gillade jag.
Nu finns även serien "American Horror Stories", där varje avsnitt är avslutat, även om vissa kan ha förbindelse med varandra. Det går dock att se avsnitten separat från varandra. Jag har sett den första av de säsongerna, den andra går just nu upp med ett avsnitt i veckan på Disney+. Jag tänkte vänta med att se den tills när alla avsnitt finns att se.