lördag 14 januari 2023

5 favoriter: Från rävsamlingen

Jag tycker väldigt mycket om rävar. Det började med en bok om djur när jag var liten, där jag förälskade mig i den jättegulliga fjällräven, men har sedan övergått till rävar i allmänhet och rödrävar i synnerhet. Med denna förkärlek till rävar var inte steget långt till att börja samla på saker med rävmotiv. Jag vill dock inte ha någon riktig räv, vare sig levande eller (absolut inte) död. Då är det bättre med mina gosedjursrävar. Jag har ganska många goserävar vid det här laget, och det var inte helt lätt att bara välja fem, men här är de i varje fall.


Räven som startade hela samlingen har så klart en särskild plats i mitt hjärta. Jag fick den i julklapp av Chilipojken. Han heter Stiles, av vissa anledningar som kanske eller kanske inte har med hur en viss karaktär i "Teen Wolf" framställdes i fankretsar. 


Ki heter så för att det är japanska för gul, och hen är en japansk räv som är gul. Ännu en present, den här gången från både Chilipojken och E. Fick henom i födelsedagspresent, men fråga inte vilken födeösedag för det minns jag inte.


Största räven i samlingen är Bowie, som brukar sitta på min säng. Jag har en liten också, som heter Ziggy. Present till mig från mig.


Tesla är min lilla variant av Jellycats goseräv. Jag fick den större varianten i julkapp från E något år senare, men Tesla har jag skaffat mig själv. Och hans namn har inget med elbilar att göra, utan han är döpt efter Nikola Tesla. Jag hade dille ett tag på att döpa rävarna efter personer som gjort vetenskapliga upptäckter. Den större heter Turing, efter Alan Turing. Jag har även en (Marie) Curie, och...


... Albert, så klart döpt efter Einstein. (Med på bild även prydnadsrävar från Rusta och Eko.) Jag kan ha köpt den här själv, men den kan också ha varit en present från älskade maken. Jag vet att det var han som gav mig den lilla nyckelringsräven i samma stil (Bukowski) när vi besökte årets slott i Vadstena. Den lille heter Abbe, som förkortning av Albert. 

Och fler rävar blir det.