tisdag 2 maj 2023

"Konsten att skära i kroppar" av Lindsey Fitzharris

Hela titeln på månadsboken från april lyder som så: "Konsten att skära i kroppar. Joseph Lister & den moderna kirurgins födelse."
Att jag skulle fastna för en bok om medicinhistoria var ganska otippat, men den låg där och lockade i utbudet från årets bokrea, och som synes kunde jag inte låta bli. En utmärkt bok att läsa som månadsbok, tänkte jag, och så fick det bli.

Bildkälla The StoryGraph

Den som hade oturen att behöva en operation under den victorianska tiden kom sällan undan med livet i behåll. Om det var operationen i sig som tog död på en, så var risken stor att en smittades av den mystiska sjukhusfeber som härjade på sjukhus över hela Europa.
In på arenan träder så kirurgen Joseph Lister, som gjorde det till sitt livsverk att inte bara operera, utan dessutom bota sina patienter - och få dem att överleva.

Det är klart att det stundtals blir äckligt när en läser en bok om kirurgi och sjukdomar. Dessutom förekommer grafiska beskrivningar av minst ett djurförsök, så om det inte är din tekopp kanske det är en bra idé att skippa den här boken. Annars är den faktiskt betydligt mer intressant än vad jag kanske trodde från början. Så gillar jag också faktaböcker där någon tvingas kämpa lite för att nå fram med de teorier vi idag ser som så självklara. Som att det är bakterier som får sår att vara,och inte någon mystisk miasma som svävade omkring i luften. Att det kan vara en bra idé att rengöra både sina instrument och sig själv mellan patienterna, och inte klafsa omkring med blod upp till armbågarna och en allt annat än ren skalpell i näven. Inte undra på att folk dog nästan bara av att titta in på sjukhusen på den tiden. 

Trots sitt bitvis äckliga och svårbegripliga ämne, så var den här boken inte alls svår att läsa eller ta till sig. Den är skriven på ett sätt som gör den lätt att läsa, tempot känns ganska snabbt, fastän vi här får beskrivet en hel livsgärning. Hade jag varit mer intresserad av ämnet hade jag säkert tyckt ännu bättre om den. Som det var nu var jag mest glad över att läkarkonsten har tagit sig långt bort från de situationer som beskrivs här. 

Mitt betyg på "Konsten att skära i kroppar" blev 3/5.