fredag 11 september 2020

FredagsFilmen: Doctor Sleep

För många år sedan ställde Stephen King frågan till sina fans vad de helst ville ha - en ny bok i "The dark tower"-serien eller en andra bok om Danny Torrence från "The shining", och det var ju lite som att välja vilket barn jag älskar mest. Hur som haver skrev han båda två, och fortsättningen på "The Shining" blev "Doctor Sleep". 
Nästan lite självklart blev sedan boken "Doctor Sleep" till en film med samma namn. Jag blev lika delar spänd på resultatet som till viss del skeptisk, då jag misstänkte att filmen "Doctor Sleep" skulle bli en uppföljare till Stanley Kubricks "The Shining", som förvisso är en sjusärdeles bra film, men inte direkt följer boken, till skillnad från vad boken "Doctor Sleep" gör. Duh! Jag råkar dessutom veta att Stephen King himself inte direkt är jätteförtjust i Kubricks film, som adaption sett. Och jag kan hålla med - det är inte riktigt hans bok i filmformat vi får. 
Med det i bakhuvudet satte vi oss hela familjen och tittade på "Doctor Sleep" förra helgen, nu när den så påpassligt finns att se på Netflix.

Bildkälla Medium

Danny Torrence har växt upp till en man, som hemsöks av sina mardrömmar. Händelserna på Overlook har inte lämnat honom ifred och för att handskas med dem självmedicinerar han med droger och alkohol. 
Han når sin botten i en liten stad i Maine, där han får hjälp att ansluta sig till AA och tar olika ströjobb. Bland annat jobbar han på ett hospice, där han snart blir känd som Doctor Sleep, då han hjälper patienterna när det är dags för dem att dö.
Genom sin Shining kommer han i kontakt med den unga flickan Abra, vars Shining är väldigt stark. Så pass att hon snart hamnar i blickfånget hos en grupp varelser som livnär sig på just Shining. Nu svävar Abra i fara och Danny är den enda som förstår hennes dilemma och kan hjälpa henne.


Evan McGregor spelar vuxna Dan Torrance på ett väldigt bra sätt. Lite lågmält, men bestämd där det behövs. Även Kyleigh Curran som Abra är lysande i sin roll, och Rebecca Ferguson är utmärkt som skurken Rose the Hat. 
De har även lyckats bra med att följa handlingen i boken. Det är bara i slutet det blir annorlunda eftersom Kubricks film slutade väldigt annorlunda mot Kings bok, men de har jobbat bra med att behålla både bokens handling och den föregående filmen som förlagor. Dessutom förlitar den här filmen sig inte på billiga trick som jump scares - det är mer otäckt på riktigt. Vissa scener är väldigt läskiga, annars är det mest en känsla av spänning. 
Har du svårt att se hur barn far illa är det här inte en film för dig, men annars kan jag varmt rekommendera den. Jag tror inte ens du behöver ha sett "The Shining" innan, men en titt på den ökar såklart förståelsen för "Doctor Sleep" och mycket av det som sker i bild. Vissa bitar från "The Shining"  kommer tillbaka i "Doctor Sleep" både i tillbakablickar från Danny och i miljöer. Det finns massor av Easter eggs för den som orkar leta.