måndag 24 maj 2021

"Octopussy and The living daylights" av Ian Fleming

Sammanlagt skrev Ian Fleming 14 böcker om James Bond, innan han gick bort 1964. Två av dem är novellsamlingar. Jag planerar att skaffa samlingen "Ur dödlig synvinkel" på engelska och läsa om den, eftersom den svenska översättning jag tidigare läst saknar novellen "Quantum of solace" - för att den inte handlade om James Bond.
I "Octopussy and The living daylights", som blev den sista Fleminigboken om Bond, är han däremot med i samtliga fyra noveller, om än i varierande grad.

Bildkälla Goodreads

"Octopussy" handlar om en brittisk major, som under andra världskriget begick ett brott. Nu kommer hans ifatt honom, då James Bond utrett fallet. Majoren funderar på sina valmöjligheter under en snorkeltur vid korallrevet, där han letar efter en lämplig lunch till bläckfisken som bor där.

"The property of a lady" Ett Fabergésmycke som hamnat på auktion på Sotheby's, väcker intresse hos MI5, då det anses kunna leda till att en sovjetisk spion kan avslöjas.

"The living daylights" har faktiskt vissa likheter med filmen med samma namn. En avhoppare ska skyddas av Bond, då hans liv är i fara. En mästerskytt från Sovjet, endast känd under sitt täcknamn Trigger, har satts på att skjuta avhopparen innan han hinner fly. Bond uppgift blir att stoppa Trigger.

"007 in New York" är i det närmaste en kort guide om vad du kan hitta på om du har några dagar på dig i New York. Kort grej, som mest handlar om Bonds planer som han sätter upp under taxifärden från flygplatsen.

En kort liten bok som jag läste på en dag. Det går ganska snabbt att läsa de här novellerna. Bäst tyckte jag nog om de två titelnovellerna, medan jag tyckte att den sista var ganska dålig, och "Property of a lady" hade en ganska så invecklad handling som jag inte är säker på om jag hängde med i. Ganska typiska Bond-berättelser på det stora hela. Mycket sprit och cigaretter, en och annan kvinna att beundra (eller inte beundra), en hint av reseskildring emellanåt. Bond förekommer inte så mycket i "Octopussy" men desto mer i de övriga novellerna.

Kanske mest läsvärd för fansen, så klart. Jag gillade den men älskade den inte. Mitt betyg på "Octopussy an The living daylights" blev 3/5.