onsdag 5 maj 2021

Säsongssammanfattning: Killing Eve, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning när jag skriver om tv.

Älskade makens och mitt senaste serieprojekt är serien "Killing Eve", med Sandra Oh i titelrollen som utredaren Eve Polastri, som utreder mord begångna av lönnmördare Villanelle, spelad av Jodie Comer. Under seriens gång kommer de varandra allt närmare, och det uppstår en våldsam katt-och-råtta-lek mellan dem, som kanske kanske inte blir dödlig. 
Snabba avsnitt, ett viss mått av humor och bra skådespelare gör den här serien till en fröjd. 


Favoritavsnitt: 1x01 "Nice face" Efter mordet på en rysk politiker får en utredare på MI5 i uppdrag att bevaka det enda vittnet. Hon förstår snart att mordet begåtts av en skicklig och hänsynslös yrkesmördare.
1x04 "Sorry baby" Eve befinner sig i stor sorg när organisationen börjar misstänka att de är infiltrerade av en mullvad. Villanelle tvingas samarbeta med ett nytt team för sitt nästa uppdrag, och återser ett aniskte från förr.
1x08 "God I'm tired" Villanelle tar gisslan för att kunna slutföra sitt senaste uppdrag. Eve lär sig mer om en stor konspiration och reser från Moskva till Paris för att följa upp en ny ledtråd.

Favoritkaraktär: Jag håller såklart på Eve, men det är svårt att inte tycka om Villanelle också.

Favoritpar: Jag älskade vänskapen mellan Eve och Bill. De hade en så bra och fin dynamik, och jag blev ledsen när den slutade.

Bäst i säsongen: Det finns en del humor i den här serien, och det uppskattar jag verkligen. Det hade varit lätt att göra det här till en tung serie om jakten på en lönnmördare och dennes organisation, men den tyngden uteblir. Kanske främst för att Villanelle faktiskt är en ganska rolig karaktär, även om hon begår hemska dåd. Hon är bra på sitt jobb och vet om det.

Värst i säsongen: Jag saknade Villanelles uppdrag i säsongens andra halva. Annars har jag inget att anmärka på.

Övriga kommentarer: Serien har hittills tre säsonger. Säsong fyra kommer nästa år, så vi får hoppas att trean inte slutar med en lika stor cliffhanger som den första.
Serien är baserad på en serie böcker av Luke Jennings. Kanske framtida läsning för mig.