torsdag 13 maj 2021

Min hudvårdsrutin

Jag har turen att ha bra gener gällande hudstruktur. Trots att jag med raska kliv närmar mig att skriva min ålder med en femma först, så har jag inte jättemycket rynkor. Några linjer i pannan och kring ögonen som mest. Då märker jag mer av att huden blivit lite slappare, men det är något jag tycker är helt okej. Rynkor också, faktiskt. Jag tycker det är fint att jag inte ser likadan ut nu som för 20 år sedan, eller att jag har ramlat under kniven eller injektionsnålen. Jag kanske hade känt annorlunda om jag varit skrynkligare, men nu är jag inte det.

Jag har en väldigt enkel hudvårdsrutin, långt borta från de där många stegen som det var så populärt med för ett tag sedan. Jag började hudvårda mig tidigt, redan i mina höga tonår, och det kan kanske vara en del av "hemligheten" bakom att jag har så pass välmående hud och inte behöver lägga så mycket tid på den. Det mesta går av bara farten, och jag tänker knappt ens på att jag gör det. 


Det här är det jag använder varje dag. Är du en van läsare av min blogg känner du igen det mesta. 
Två gånger om dagen tvättar jag ansiktet. Det händer att det bara blir med vatten, om jag befinner mig i duschen, men allra oftast är det någon form av rengöringsprodukt med.
Just nu använder jag ACOs ansiktslotion, en produkt jag alltid använde på den tiden den hette rengöringsmjölk, men som jag nästan glömt bort tills jag behövde en ny rengöringsprodukt senast. Den är väldigt dryg, och jag längtar lite efter att den ska ta slut och jag kan använda något annat, men det verkar vara några månader till dess. Den gör sitt jobb, men jag älskar den inte som jag gjorde förr.
Efterrengöring kommer återfuktning och där använder jag produkter från ICA och deras Ekologiskt certifierade linje. Ögongel varje gång efter tvätt, sedan beror det på när på dagen jag återfuktar om det är dag- eller nattkräm som åker på.
Under denna kräm har jag lagt något av mina serum. Har jag arkmaskserum kvar är det det jag använder, annars någon av favoriterna från The Ordinary.
Vad som inte fastnade på bild är spf och lipbalm, men det åker på nu det med. Eller... inte spf om jag gör kvällsrutinen. Så klart.


Inte lika ofta som det ovan, men ofta ändå, använder jag följande produkter.
Pixis Glow tonic använder jag ganska ofta, men inte riktigt varje dag. Då jag slutat använda bomullsrondeller häller jag numera några droppar i handflatan och klappar in det i huden. Det har gjort min Glow tonic nästan larvigt dryg. Jag tror inte jag kommer behöva köpa om den i år. Heller.
Ungefär en gång i veckan skrubbar jag med mekanisk skrubb. Just nu använder jag den på bilden, då E (som har problemhud) slutade använda skrubb och hon hade en helt ny tub hemma. Annars föredrar jag något annat. Eller varför inte bara lite socker med olja eller honung? Milt skrubbande är  in melodi.
Också ungefär en gång i veckan så lägger jag en ansiktsmask. Det är inte alltid det blir en arkmask, men nu var det en sådan som stod närmast.

Ännu mer sällan använder jag produkterna allra sist. För de använder jag i stort sett bara när jag sminkar mig, och det händer inte ofta. 
Någon sorts borttagning för ögonmakeup att börja med. Den här från Nivea återkommer jag ständigt till. Och flaskan är inte tom, bara nästan.
Micellärt vatten använder jag ibland som vanlig rengöring, men alltid om jag ska tvätta bort makeup som ett första steg i en dubbelrengöring. 
Sedan är det alltså tvätt och återfuktning precis som vanligt. 

Lätt som en plätt. Klart på 5 minuter eller mindre. Två gånger om dagen, varje dag.