onsdag 26 maj 2021

"Söndagsvägen" av Peter Englund

Jag gav "Söndagsvägen. Berättelsen om ett mord" av Peter Englund i julklapp till älskade maken, fullt medveten om att den kanske var mer till mig än till honom. Det här är nämligen inte en vanlig historiska skildring av Englund, utan en true crime, om ett mord som skedde på just Söndagsvägen 1965. Ett märkligt fall, och en del av svensk kriminalhistoria. 

Bildkälla Goodreads

I ett idylliskt radhusområde söder om Stockholm, hittas i juli 1965 en ung kvinna död i sitt hem. Till en början avskrivs dödsfallet som självmord, men snart står det klart att hon mördats. Men av vem och på vilket sätt? 
En komplicerad och omfattande polisutredning dras igång, med den legendariske G.W. Larsson vid rodret. 
Mordet fick stor uppmärksamhet, och spred även stor skräck, då utredarna fruktade en upprepning. När en misstänkt gärningsman till slut greps, visade det sig att han hela tiden funnits i utredarnas närhet.

Även om den här boken är mer nutidshistorisk än vad som är vanligt i Peter Englunds fall, så känns det verkligen att den är en bok skriven av just Peter Englund. Han redogör mycket detaljrikt för utredningen och dess skeenden, men gör också avvikelser om hur det var i Stockholm, Sverige och världen under de här åren. Hur Sverige var 20 år efter att andra världskriget tagit slut och den ljusnande framtid var vår, på ett ungefär. Och alla dessa detaljer bildar en bra bakgrundsberättelse  till den här bokens mord.
Englund behandlar även offret, Kickan Granell, med stor värdighet. Hon blir liksom aldrig offret, utan behåller sin personlighet, vilket gör att hennes död känns än mer sorglig och onödig.
I boken förekommer gärningsmannens egna anteckningar och det är bitvis riktigt otäck läsning. Om hur han planerade ett brott för att han ansågs sig ha vissa rättigheter som inte uppfyllts. Idag skulle vi ha kallat honom en incel med våldstendenser, något som både jag och Englund kommer fram till. Risken finns även att han idag skulle ha kunnat göra betydligt värre skada med sina vanföreställningar.

Mycket intressant. Bitvis skrämmande. Ömsint där det behövs och saklig i andra fall. En Peter Englund-bok som inte handlar om ett historisk skeende i sig, men som ändå känns väldigt typiskt Peter Englundsk.

Mitt betyg på "Söndagsvägen" blev 4,5/5.