torsdag 14 oktober 2021

"Catherine House" av Elisabeth Thomas

Det var snudd på att jag plockade bort den här boken från min långa önskelista på Adlibris, men istället valde jag att klicka hem den. En bok som jämförs med Donna Tartts "Den hemliga historien" väcker helt enkelt min nyfikenhet, för den tyckte jag ju om.

Bildkälla Goodreads

Catherine House är inget vanligt universitet. Det kräver mer av sina elever än att de bara klarar av sina studier. De vill ha tre år av ditt liv, tre år utan kontakt med omvärlden i form av brev, telefonsamtal, nyheter eller sociala medier. I utbyte får du en förstklassig utbildning som kan ta dig precis hur långt som helst.
Hit kommer Ines. Ines har rymt från sitt tidigare liv, och söker sig ett nytt här på Catherine House. Hon förförs snart av stämningen på Catherine House, men allteftersom tiden går blir frågan inte varför hon valde Catherine House, utan varför Catherine House valde henne.

När vi nu ändå jämför "Catherine House" med andra böcker skulle jag även vilja slänga dit "Wilder girls" av Rory Power och Aldous Huxleys "Sköna nya värld". Det är något med hur eleverna behandlas, hemlighetsmakeriet, som påminner mig om de berättelserna. För det pågår en hel del bakom kulisserna på Catherine House, och det dröjer länge innan vi blir klara med vad det egentligen är för experiment som pågår bakom låsta dörrar. Det är ju svårt att lägga ihop alla ledtrådar om eleverna oftast är lite berusade, eller rentav bakfulla, som Ines är ungefär 85% av boken. 
Det är en ganska kort bok, som det kanske egentligen händer så jättemycket i. Det är ett långsamt pusselläggande fram till det ganska öppna slutet. Det känns som att Ines mest går omkring och äter, dricker vin ut små keramikbägare, ligger runt och är naken överallt. Ingen av karaktärerna är vidare värst sympatiskt, utan de är alla ganska grå. Jag blev riktigt på riktigt trött av att läsa den här boken, så där så att jag var tvungen att pausa och ta en tupplur ibland. Stämningen i den var liksom sövande. Kanske rentutav lite tråkig. Det gick trögt att komma igång med den, och jag upplevde den absolut inte som lättläst.

Jag tyckte inte illa om "Catherine House" men jag tyckte heller inte så vidare värst mycket om den. Mitt betyg blev 2/5.