tisdag 29 december 2020

Backspegel 2020

Snart är detta år slut. Ett år som när det började hade alla förutsättningar att bli ett fint år, men som inte blev det. Jag tror hela mänskligheten kan hålla med om att det kunde ha varit bättre. Det har varit mycket elände i hela världen,och många stora frågor som ställts på sin spets. Det har skett förändringar, uppoffringar och vi har varit begränsade i det mesta. Och det har varit tungt.
För egen del har det varit lite väl jobbigt mellan varven, och jag ser verkligen fram emot att det här året ska ta slut. Jag är inte så naiv att jag tror att allt kommer lösa sig bara det blir första januari 2021, det kommer ta tid innan det blir "normalt" igen. Men jag längtar efter något nytt, och förhoppningsvis bättre, och nyår brukar vara ett bra ställe att börja om på.

Men än är inte 2020 slut. Ett par dagar kvar. Tittar vi i backspegeln ser det ut lite så här. Och allt har ju faktiskt inte varit dåligt. 


Gjorde du något som du aldrig gjort förut?
Om! Bröt ett ben. Blev sövd och opererad. Hoppade på kryckor. Planerar att inte bryta fler ben i kroppen under hela mitt liv, men om jag skulle göra det så vore det ju trevligt om det inte vore ett ben i benet, för attans vad jobbigt det här varit att vara så pass orörlig.

Höll du några av dina nyårslöften?
Nej. Jag hade egentligen bara ett löfte, och det var att komma igång med stavgångsträningen igen. Och vi vet ju alla hur det gick med den saken (se ovan).

Vilken var den bästa filmen?
"1917". Behöver inte ens fundera. Och då har jag ändå sett "Tenet" nu som jag trodde skulle toppa listan. Men nej. "1917" är fantastisk.

Är det något du saknade 2020 som du vill ha 2021?
Precis som förra året så saknar jag en resa. Det blev inte ens något Årets Slott för oss, och den där resan till Grekland blev det ju definitivt inget av. Tror inte det kommer ske 2021 heller, men drömma går ju.

Vilket datum kommer du alltid minnas?
26 augusti. Även om det hann bli 27 innan jag fick veta att pappa dött.

Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Chilipojkens student. Stolt mamma.


Vilket var ditt största misstag?
Vet ni hur många gånger jag har varit sur på mig själv för att jag inte åkte in till akuten med benet när jag klantade mig i trappan? Nej? Inte jag heller, men förbannat många. Undrar hur mycket dumt med benet jag hade kunnat undvika om det upptäckts vad som gått fel redan då, i stället för att jag skulle gå runt på ett (troligtvis) brutet ben i två jävla veckor! Klant!

Vilket var ditt bästa köp? 
Min nya mobil. 

Vad spenderade du mest pengar på?
Böcker.

Vad gjorde dig riktigt glad?
Framsteg. Både andras och mina egna.

Mådde du bättre eller sämre 2020 än vad du gjort tidigare år?
Sämre. Tror flertalet av oss känner samma sak. Det har varit både fysiskt och psykiskt utmanande, och jag hoppas på en förändring snart. Glada nyheter vore inte så dumt. 

Vad var det bästa på tv?
Umbrella academy, Miracle workers (särskilt säsong 1), What we do in the shadows, och The Mandalorian.

Finns det något du önskar att du lagt ner mer tid på?
Nej. För det är ingen idé att önska en ändring på sådant som var bortom min kontroll. Att umgås med nära och kära hade annars varit högt på den listan.

Finns det något du önskar att du lagt ner mindre tid på?
Slösurfande.

Det vackraste lacket jag bar 2020? 
Kanske Clockwork castle från Pahlish? Jag tror det kommer en topplista i januari, men det kan lika gärna vara något jag glömmer bort.


Vilken var den bästa boken du läst under 2020?
Jag har alltså idag lyckats läsa ut bok 100 i år, så jag har några att välja på.
Jag har varit generös med fyror, men femmor har jag nästan bara gett till romance och olika omläsningar. Samt till "Allt jag fått lära mig" av Tara Westover. Annars var ju "Fangirl" av Rainbow Rowell väldigt rar, om vi ska ha med en roman också.

Önskade du dig något som du fick?
En stor Jellycat-räv. Ny president i USA. 


Önskade du dig något som du inte fick?
Pyjamas. Har skaffat en sådan på egen hand.

Vilka var de bästa människorna du träffade?
Familjen.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
Tråkig. Är trött på ungefär hela min garderob.

Vad fick dig att må bra?
Rörelse. Omtanke. Värme. Sömn.

Vilken kändis var du mest sugen på?
För första gången - ingen. Fast om Keanu Reeves skulle vilja titta in på en kopp te så skulle det inte  göra något, för han verkar vara en trevlig prick.


Vilken var årets bästa låt?
Jag... vet inte...? För jag har knappt lyssnat på musik, och har jag gjort det har den knappats varit ny. 

Vem saknade du?
Pappa. Varje dag.

Vilken var din bästa månad? 
Juni och juli och augusti. För trots ett brutet ben så hade jag en fin sommar, där jag hann få fina minnen med mina föräldrar innan pappa lämnade oss.

Finns det något du hade kunnat göra bättre? 
Kanske är lite slö med sjukgymnastiken, kanske...

Hur kommer nästa år skilja sig från 2020?
Jag hoppas jag slipper gå på någon begravning. Jag hoppas folk har vett att vaccinera sig så att jag kan känna att jag kan krama om min mamma och mina bröder igen. Jag vill ha ett bättre år, och jag tror det kommer bli det. Men jag är orolig också, för jag är inte mer än människa.