fredag 25 december 2020

Topp 10, film 2020

Jag tror att jag inte har sett en och annan film än som skulle kunna toppa in på den här listan, av den enkla anledningen att de hamnade i familjen igår i form av små paket under granen. Men just nu ser min Topp10-lista av filmer jag har sett (för första gången) under 2020 ut så här. I ingen ordning alls.

Bildkälla The art shelf


1917 (2019)
Jag kan väl ändå börja med det som blev årets enda biobesök, på grund av den där pandemin vi alla är innerligt trötta på. "1917" var en fantastisk bioupplevelse för mig, och jag var berörd både av filmens innehåll och helt tagen av dess utförande. Jag har fortfarande inte kommit över den. 


Bildkälla IMdB

Jojo Rabbit (2019)
En rar film som på ett humoristiskt sätt berättar en i grunden ganska tragisk historia. Om Jojo som lever i sin lilla tyska stad och slits mellan olika lojaliteter. Som den judiska flickan hans mamma gömmer på vinden, och låtsaskompisen Hitler.

Bildkälla Pinterest

The boy who harnessed the wind (2019)
En annan berättelse om en pojke som gör något bra är "The boy who harnessed the wind". Den sanna berättelsen om William som genom sitt intresse för ingenjörskonst hjälper till att rädda sin byn när torkan slår till.

 

Bildkälla IMdB

Doctor Sleep (2019)
En pojke som vuxit upp hittar vi i form av Danny Torrance från "The Shining", här som vuxen i "Doctor Sleep". En film som tar stor hänsyn både till det litterära ursprungsmaterialet, men också till Stanely Kubricks klassiska skräckfilm. Jag gillade den här filmadaptionen mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Tack för det.

Bildkälla Starsky media

Bad times at the El Royale (2018)
Vi fortsätter med lite läskiga filmer i form av "Bad times at the El Royale". En episodisk film med Tarrantino-vibbar, som berättar om ett gäng främlingar som alla tar in på samma hotell. Som titeln antyder, en allt annat än trevlig vistelse.


Bildkälla Pinterest

Joker (2019)
Efter att ha sett "Joker" så är jag inte ett dugg förvånad över att Joaquin Phoenix fick gå hem med en Oscarsstatyett för den här rollprestationen. Väldigt mörk berättelse, och ett utmärkt porträtt av en blivande klassisk serieskurk.


Bildkälla Exponent

Rocketman (2019)
Ett helt annan typ av porträtt, av en väldigt känd artist den här gången, är filmen "Rocketman" som så klart handlar om Elton John. En så kallad jukebox-musikal där vi får följa Elton från barndomen till hans nykterhet. Based on a true fantasy.


Bildkälla Heaven of horror

Rebecca (2020)
Jag älskade boken "Rebecca" av Daphne Du Maurier, jag uppskattar verkligen Hitchcocks klassiska adaption av boken, och i sanningens namn var väl inte den här nyversionen direkt nödvändig, med tanke på att den är väldigt lik den första filmen. Men jag tyckte mycket om den här ändå, om inte annat så för att jag för första gången fick se alla miljöer (och kostymer) i färg. 

Bildkälla FilmSchoolRejects

Knives out (2019)
En finurlig film med vibbar av Agatha Cristie och slutna-rum-mysterier, är filmen "Knives out". Daniel Craig spelar detektiven Benoit Blanc, som på ett underligt sätt blivit anlitad för att hitta en eventuell gärningsman bakom en känd författares död. Och i hans något excentriska familj finns det många att bli misstänksam mot.

Bildkälla Google play

Moana (2016)
En Disney kvalar in på listan i år, och det är den animerade filmen om flickan Moana som längtar ut på havet, men tvingas kvar på land av sina lojaliteter mot familj och samhälle. Men öder vill så klart annorlunda. 
(Filmen heter "Vaiana" i Europa på grund av en skådespelare (i kategorin vuxenfilm) som har Moana som artistnamn. Så atte...)

Det var årets lista det. Jag har som sagt inte hunnit titta på "Tenet" eller "Emma" än, som jag annars gissar hade platsat in här, och så är det ju massor av bra film som jag hade förväntat mig att få se på bio det här året, som skjutits på framtiden på grund av en viss pandemi. Som "No time to die, "Ghostbusters: Afterlife", "Kings man" och "Black widow". Med lite tur är vi snart igång med biobesöken igen. Bara flockimmunitet kvar...