fredag 4 december 2020

Allt jag läste i november

Novembers läshög var inte lättfotograferad, men så blir det väl när det är den mörka årstiden. Hoppas ni ser lite grann av vad jag läste i varje fall. Som vanligt i utläsningsordning uppifrån och ner.

 


"The Scorpio races" av Maggie Stiefvater är en av mina favoritböcker av en av mina favoritförfattare. Så självklart gav jag den betyget 5/5. Den här gången också.

"1Q84: Tredje boken" av Haruki Murakami fick avsluta trilogin. Tyckte det blev lite repetitivt med den här boken, och tyckte inte lika mycket om den som de andra två böckerna. Trilogin i sin helhet gav jag betyget 4/5, den här sista boken fick betyget 3/5

"I klockornas tid" av Maria Gripe var en snabbläst bok, men jag tyckte inte om den. 1/5 blev mitt stränga betyg.

"Ronja Rövardotter" av Astrid Lindgren tillhör dock favoriterna. Snabbläst även den, men på det trevliga sättet. En bok att längta till, på något sätt. Betyget blev 4/5.

"En katts resedagbok" av Hiro Arikawa var Plejadboken för den här gången. Träffade mig mitt i hjärtat så jag gav den betyget 4/5. Övriga Plejader var lite mer avvaktande, och medelbetyget hamnade på 2,8/5.

"Vaggvisa" av Leïla Slimani ska du inte läsa om du vill ha lyckliga slut och glada barn i dina böcker. Allt går liksom åt helvete här, vilket du vet från första meningen. Sedan är resten av boken vägen till katastrofen. Gav den 3,5/5 i betyg.

"This savage song" av V.E. Schwab blev månadens favoritbok (av de nylästa). En urban fantasy med riktiga monster. Första boken i en duologi. Betyget blev 4/5.

"Matilda" av Roald Dahl är en rar bok, men också en att bli upprörd över eftersom det finns så många vuxna idioter i den, vars stora nöje verkar vara att plåga barn. Men det slutar så klart lyckligt, som sig bör. Betyget blev 3,5/5.

"Röda nejlikan" av Emmuska Orczy blev månadens sista bok. Ett romantiskt äventyr, helt enkelt. Egentligen tredje boken i en serie, men går utmärkt att läsa på egen hand. 3/5 blev betyget.