måndag 21 december 2020

Säsongssammanfattning: The Mandalorian, säsong 2

Alltid spoilervarning när jag skriver om tv.

Att vi raskt skulle titta på säsongsavslutningen av Mandalorians andra säsong, kan ju vem som helst som träffat älskade maken lista ut med lilltån. Han är nämligen ett stort fan av Star Wars, och vad han gillar mycket med The Mandalorian är att stor hänsyn tagits till vad som kallas för "Expanded universe". Alltså allt som händer efter "Return of the Jedi" i bokform med mera - fram till dess att sequeltrilogin kom och kullkastade det mesta som varit canon i 30 år eller så. (Kanske inte jättebra att låta JJ Abrams få fria tyglar igen, med tanke på vad han gjorde mot Star Trek... Just saying.)

Bildkälla Newsweek

Anyhoodles. Vi tittade på säsongsavslutningen så snart vi kunde samla ihop hela familjen, och vi blev inte besvikna.
Säsong två har varit bättre än den första, även om det fortfarande är mycket western-film över det hela. Det är många avsnitt av typen "vi hjälper dig om du först hjälper oss", som i "jag kan tala om var du kan finna en jedi, om du först hjälper mig att få tag på en pryl från ett imperieskepp". Den här gången känns de avsnitten lite mindre bara därför att, och lite mer som att de har en mening. Säsongens stora grej (förutom att plantera för femtioelva spin offs) har varit att Mando försöker hjälpa The Child (som nu har ett namn) att komma till de sina. Och det är inte en helt enkel resa och på vägen träffar han på många individer som både hjälper och stjälper.
Säsongen bjussar också på en mycket otrevlig skurk i form av Moff Gideon, som spelarsförträffligt av Giancarlo Espinosa. Hyfsat obehaglig typ, och hans Dark Troopers är så obehagliga att de till och med blev otäcka.
Vi får också träffa på en och annan bekanting, och vissa av dessa blev jag mer förtjust i än andra. Men riktigt så stora spoilers släpper jag inte här...
Jag tycker säsong två var så pass bra att jag inte hade blivit besviken om det här hade varit ett serieslut. Nu är det redan klart med en tredje säsong, och den får vi vänta på ett år. Till jul 2021 beräknas den ha premiär.

Och återigen måste jag nämna musiken. Ludwig Göranson gör mig omåttligt svenskstolt över sin Emmy-belönade musik till "The Mandalorian". Han har gjort musik som passar så bra till seriens tema att det nästan är fjantigt. Dark Trooper temat var så bra att jag nästan smällde av lite. Ge honom alla priser!