onsdag 2 december 2020

"Röda nejlikan" av Emmuska Orczy

Min BFF och jag hyste en närmast fanatiskt fascination för tv-filmen "Röda nejlikan" i vår glada ungdom. Och då menar jag såklart den versionen med Anthony Andrews som sir Percival Blakeney och Jane Seymour som hans vackra hustru. Bff:en har alla böcker i serien, men jag har bara denna, som är den tredje i ordningen, men som även kan läsas för sig. 

Bildkälla Goodreads

Året är 1792. I Paris pågår Franska revolutionen för fullt, och varje dag förlorar förut ädla familjer sina huvuden till giljotinen. Men en engelsman, som går under aliaset Röda Nejlikan, gäckar de franska medborgarna på blod, då han helt fräckt räddar undan folkets tidigare förtryckare, och ger dem en fristad på Brittisk mark. Hans identitet är hemlig, och franska underrättelsetjänsten söker honom överallt.
Margeurite Blakeney, tidigare firad fransk skådespelerska, tvingas genom utpressning att hjälpa sina forna fransmän att försöka röja Röda nejlikans identitet.

Det här är en tvättäkta romantisk äventyrsroman. Dels mycket kärlek och kärleksförvecklingar, men samtidigt en massa äventyr och en kapplöpning med tiden för att försöka rädda oskyldiga från ett hemskt öde på ett parisiskt torg. Det är ganska rappt skrivet, och ibland kan jag känna att det kanske går lite väl fort och blir lite väl underliga och krångliga kringelikrokar i berättelsen. (Vill minnas att det fanns en och annan kontinuitetsmiss också, men det kanske var som jag inbillade mig.) Det är på inga sätt en svårläst bok utan den gick fort att komma in i och att läsa ut. Inget under av intrig alltså, det här har vi läst förut. 
Men! Det är ändå så härligt äventyrligt och romantiskt. Emmuska Orczy brukar också tillskrivas äran att vara den första att skapa en maskerad hjälte, som bekämpar brott och orättvisor med ett litet "band of brothers" till hjälp, allt medan han själv leder sina tappra utan att röja vem han är och alltid maskerad så att inte ens hans närmaste vet vem han är. Vare sig Fantomen, Batman eller Zorry var alltså först, utan den äran tillskrivs Röda Nejlikan.
Min bestående känsla efter att ha läst boken, är så klart att jag nu vill se filmen. Igen. Och troligen igen efter det.

Mitt betyg på boken "Röda nejlikan" blev 3/5