onsdag 24 januari 2024

Kyckling med äpple och dijonsenap

Det här receptet kommer ursprungligen från Buffé, och handlade om att använda äpplen i maten. På riktigt ansåg de att du kunde palla äpplen till den här rätten, men som fruktträdsinnehavare vill jag bestämt avråda från det. Om jag har mer frukt än vad jag kan göra av med själv så delar jag gärna med mig - om du frågar först.
Nu är det dock vinter, och äpplet den här gången hittades i fruktdisken.


Kyckling med äpple och dijonsenap

1 hel kyckling, eller motsvarande mängd kycklingdelar med ben
3 vitlöksklyftor
4 msk dijonsenap
2 msk japansk soja
2 msk rosmarin (helst hackad färsk, men torkad går bra)
2 msk rapsolja
1 tsk salt, eller efter smak
nymald svartpeppar
1 - 2 äpplen
3/4 dl vatten

Värm ugnen till 200℃.
Dela kycklingen och fläk ut den på en smord långpanna eller större ugnsfast form. Eller lägg ut kycklingdelar, klubbor rekommenderas.
Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda vitlök med senap, soja, rosmarin, salt, peppar och olja. Gnid in kycklingen runt om med marinaden.
Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Lägg dem runtom kycklingen, häll på vatten. 
Täck formen med folie och ställ in i ugnen ca 45 minuter.
Ta av folien, höj ugnsvärmen till 225℃ och låt kycklingen steka ytterligare 15 - 20 minuter, tills den fått vacker färg.
Servera med ugnsgrönsaker, och en bit bröd eller fler att suga upp såsen med.
Vi hade även lite svamp som behövde användas, som vi stekte med lite smör och vitlök.