tisdag 15 oktober 2024

"Slade House" av David Mitchell

Den andra Mitchell-boken jag satte tänderna i, efter favoriten "Cloud Atlas", var hans ganska korta roman "Slade House". Då när det begav sig var jag mest nyfiken på om han var en one hit wonder för mig, men det skulle visa sig att jag snarare hittat en ny favoritförfattare. Vad jag inte var medveten om riktigt än var det universum Mitchell skapat, där alla hans böcker på något sätt hänger ihop med skeenden och karaktärer. Därav min omläsning nu, för jag vill se den utvecklas i den takt böckerna kom ut.

Bildkälla The StoryGraph

Välkommen till Slade House. Genom den lilla dörren i den höga muren bjuds du in att besöka en vacker trädgård och en lika vackert hus. Huset verkar vara för stort för sin omgivning, men när du kommit hit vill du inte lämna det. Och när du väl vill lämna finner du att det inte längre är möjligt. 

Berättarmässigt hör den här boken ihop med Mitchells universum i allmänhet, men med "The Bone clocks" i synnerhet. Dock nämns även saker från flera av de tidigare böckerna, så den som är bekant med Mitchell (som jag anser mig vara nu) känner säkert igen sig.
"Slade House" består av fem olika berättelser, alla skrivna i jag-form. Handlingen startar 1979 och gör sedan avstamp vart nionde år med en ny berättelse, en ny person att följa. Alla fem är på ett eller annat sätt offer för Slade House och det som sker där, det som vi läsare får berättat för oss allteftersom handlingen går framåt. Det är spännande, ibland sorgligt och ibland riktigt läskigt.

Mitt betyg på "Slade House" är samma den här gången som den första gången jag läste den, 4/5.

lördag 12 oktober 2024

"Never" av Jessa Hastings

Jag vet inte riktigt hur det kom sig att "Never" hittade hem till mig, men troligen är det någon på YouTube som sagt bra saker om den och sedan hittade jag den till ett bra pris på Adlibris och slog till. Sedan fick den ligga i hyllan ett bra tag innan jag tog tag i det hela och började läsa.

Bildkälla The StoryGraph

Hela sitt liv har Daphne Darling vetat att Peter Pan kommer komma och besöka henne och ta henne till Neverland, så som han gjort med generationer av Darling-flickor. Men Peter kommer aldrig till hennes fönster, och Daphne börjar ge upp hoppet, samtidigt som hennes äldre släktingar undrar om något hemst hänt honom.
När han väl dyker upp ser han inte ut som förut. Han har åldrats och är nu närmare Daphne i ålder, som snart ska fylla 18 år. Efter lite tvekan bestämmer hon sig ändå för att följa med Peter till Neverland, för att få uppleva äventyr.
Väl framme dröjer set dock inte länge innan Peter Pan visar sig från sitt rätta opålitliga jag, och Daphne träffar istället Jamison Hook, son till kapten Hook. Hon dras till båda de unga männen, och frågan är vad hon ska välja att göra, samtidigt som en profetias uppfyllelse närmar sig.

"Never" visade sig vara den första delen i en serie om jag vet inte hur många böcker. Jag vet dock att jag inte kommer läsa dem. För det här var en jädra soppa, milt uttryckt. Det märks att copyrighten på Peter Pan utgått, för annars borde Jessa Hastings vara väldigt orolig för att bli stämd. Hennes Peter Pan är nämligen en sexistisk, misogyn tjejtjusare med stora problem att hålla sina läppar (och andra kroppsdelar) på en enda tjej. Han är dessutom en mördare, gaslightar till höger och vänster, ska bestämma allt om alla, kidnappar tydligen barn - och överger dem han tröttnar på, drogar de som bor med honom och är rent allmänt en riktig jävla skitunge. Fast i en (någorlunda) vuxen kropp.
Boken är också konstigt uppbyggd med massor av fotnötter som inte betyder något alls vare sig för brödtexten eller handlingen. Jag slutade läsa dem helt efter ett tag, för att spara på hjärncellerna. Det är dessutom ett hattande fram och tillbaka i boken, mellan Pan och Hook, glömma och komma minnas, fara upp till bagageinlämningen i molnen och lassa av minnen som är jobbiga och inte passar i Daphnes liv för stunden. Boken känns barnslig och repetitiv, samtidigt som det är ett tjat om Daphnes kyss och att ha sex. Med tanke på karaktärernas ålder, och mentala ålder i Peter Pans fall, så känns det väldigt... äckligt,är nog ordet jag söker. Jag tycker sexuellt innehåll med minderåriga är det nämligen, hur maskerat det än är. 
Självklart kommer det gå och helvete med det mesta i slutet av boken, så att Jessa Hastings ska kunna skriva fler Never-böcker, men jag tycker ändå att det är anmärkningsvärt att den stora elaka skurken dyker upp först på bokens sista 60 sidor, och klaras av tämligen snabbt.
Tror jag mig veta redan nu hur hela serien kommer sluta? Ja, för precis så förutsebart är det. Och inte läsvärt alls.
Boken har som tagline: Never is an awfully long time. Men det stämmer inte. Never är liksom ingen tid överhuvudtaget. Till skillnad från de timmar jag slösade på att läsa den här boken, timmar jag aldrig får tillbaka. Så varför läste jag den, fastän jag funderade på att lägga undan den redan efter två kapitel? För att jag blev envis. Det är enda anledningen. Det fanns ingenting jag tyckte om med den här boken, förutom att omslaget är rätt så fint. 

"Never" av Jessa Hastings fick betyget 1/5 av mig. En av årets sämsta böcker.

fredag 11 oktober 2024

FredagsFilmen: Gerald's game

Att sortera in under kategorin filmer jag har tänkt se ungefär hur länge som helst, har turen nu kommit till filmen "Gerald's game" ("Geralds lek") som är baserad på Stephen Kings roman med samma namn. Filmen har funnits ett bra tag, sedan 2017, men tog alltså mig sju år att äntligen titta på den. Då är ändå "Geralds lek" en av Kings bättre romaner, som dessutom berättarmässigt hör ihop med likaledes utmärkta "Dolores Claiborne" (som filmades redan 1995 med Kathy Bates i titelrollen).

Bildkälla The movie database

Gifta paret Jessie och Gerald beger sig till sitt avlägset belägna hus vid stranden, för att komma undan en helg och för att försöka sätta lite krydda på sitt sexliv. Leken går dock snabbt överstyr, och Jessie finner sig vara helt ensam då Gerald plötsligt avlider av en hjärtattack. Fastbunden vid sänggaveln med två par handklovar inser Jessie snart att för att klara sig ur sin knipa behöver hon ta till alla sina knep och leta långt tillbaka i minnet för att finna lösningen på ett till synes oöverstigligt problem. Men dörren till stugan har lämnats olåst, och vem som helst kan ta sig in.



För att handla om en kvinna som ligger fastbunden i en säng så händer det väldigt mycket i den här filmen. Dels i minnen från Jessies liv, men även i hennes egna fantasier kring sin situation. Om nu allting verkligen är fantasier. Det var länge sedan jag läste boken, men om jag inte minns helt tokigt så är det här en väldigt trogen adaption av romanen. Så är regissören/manusförfattaren Mike Flanagan också ett stort fan av Stephen King, och när han filmatiserat hans böcker är han alltid väldigt trogen till ursprungsmaterialet. (Därför känns det glädjande att han planerar att ta tag i Mörka tornet och äntligen göra något (film, tv-serie) som kommer närmare källan än filmen från 2017.)
Jag gillade den här filmen. Den var alldeles lagom läskig för någon som mig, som inte alls älskar att bli alltför skrämd av filmer. Läsa skräck - nemas problemas. Titta på det - aj, mitt hjärta.
Om jag blev sugen på att läsa om boken? Självklart. Tur att jag har den i bokhyllan. Filmen har jag inte i bokhyllan, men den finns att streama på Netflix.

torsdag 10 oktober 2024

Nobels litteraturpris 2024

Det är alltid lika roligt när Nobelpriset i litteratur går till en författare jag redan har läst, och kan tänka mig att läsa mer av. Det är några år sedan Plejaderna läste "Vegetarianen" av Han Kang, men jag minns att jag gillade den. Det är alltså den Sydkoreanska författaren Han Kang, född 1970, som i år tilldelas detta prestigefulla pris. Grattis!

Bildkälla El Pais

Förutom ovan nämnda "Vegetarianen" finns hennes böcker "Den vita boken", "Levande och döda" och "Jag tar inte farväl" översatta till svenska. Om jag precis lade dem på önskelistan? Kanske*.... 

*självklart

onsdag 9 oktober 2024

What I eat in a day #42 - Hemmajobb

Häromdagen jobbade älskade maken hemifrån och jag med, för det är ju det jag gör allra oftast. ("Jobb".) Jag körde mitt vanliga race, och hade även ansvaret för att älskade maken fick i sig en någorlunda vettig lunch. Inte helt lätt med tanke på att vi hade ganska tomma förråd då vi hamnat i slutet av vår veckohandling. Men det där löste jag. Eftersom jag är bra på det sättet.


Efter morgonens meditation och yoga var det frukostdags. Jag valde gröt den här gången, med äpple. Dels äpple i själva gröten, men även ovanpå, tillsammans med pumpakärnor, kanel och lönnsirap. Till det te med mjölk. Jag tror det var PG tips i muggen den här gången.



Nästan som vanligt när jag äter gröt så blir jag hungrig igen efter ett tag. Så efter min tur på motionscykeln var jag lite blodsockertrött och valde att äta en müslibar. Dem här med yoghurt och bär kommer från Ica Basic och är en av mina favoriter. Den med choklad funkar den med, men eftersom den är med just choklad så är det inte den som är favoriten.



Till lunch gjorde jag ett slags mellanting av quesadilla och pizza. Mellan två tortillabröd som jag brett tomatpuré och oregano på smackade jag på med massor av ost och bitar av stekt bacon. Lite olja i pannan, några minuter på medelhög värme och det var serverat. Jag gjorde tre stycken som vi delade på, älskade maken och jag. Så nu har jag två tortillabröd kvar att göra något med...



Jag hade bakat inför kanelbullens dag, så vi fikade på bullar och te. (Älskade maken drack kaffe.) Den utan pärlsocker är en kardemumma/kanelbulle, den med pärlsocker är en helt vanlig kanelbulle. Den här gången var det Earl Grey i koppen.



Efter jobbet drog älskade maken iväg på go cart, och jag stannade hemma och läste och lagade kvällsmat. Det blev en Grekisk plåt, som jag gjort vegetarisk och på ett annat sätt än i ursprungsreceptet. Gott blev det, och mycket. Och det var väl tur, för då blev det lunchlåda till en annan dag åt älskade maken.



På kvällen tittade vi på TV och käkade massor av popcorn. 
Men drack jag ingenting på hela dagen, förutom te? Jo då. Massor av vatten. Både från glas och från min vattenflaska. Ska till och med ta en klunk nu. Skål!

tisdag 8 oktober 2024

Plejaderna om "Bröd och mjölk" av Karolina Ramqvist

Var sjätte söndag, give or take, är det träff med Plejaderna, och en sådan söndag var det i helgen. Hemma hos vår värdinna/bokväljare bjöds vi på massor av te, rostat bröd och en underbar liten dessert som en av hennes döttrar så vänligt gjort till oss. 
Självklart pratade vi om boken, men vi hann avhandla en hel massa annat också. Visst relaterat till boken, visst bara för att vi gillar att snicksnacka med varandra. Världens bästa bokcirkel är det vi har.


Bildkälla The StoryGraph

"Bröd och mjölk" handlar om en liten flickas uppväxt som författaren minns tillbaka på genom maten.  Mandarinerna, mormors risgrynspudding, rostat bröd och den perfekta måltiden hennes pappa lagade till henne. Hur ett fat med pannkakor på diskbänken betydde att hon skulle vara själv hemma. Att schwarzwaldtårta var det första ordet.
Vad är ett beroende? Vem blev hon? Det är tankar som upptar hennes sinne, nu när hon sitter vid det ärvda matbordet och blickar tillbaka på sitt liv och all mat hon minns.

Det här är ovanligt för Plejaderna, för den här gången var det memoarer vi läste och inte, som vi brukar, en roman. Det är en självutlämnade bok, med ett vackert språk som är bra både på att förmedla bilder och känslor, men också smaker och dofter. På ett sätt känns den fiktionaliserad, men samtidigt lyser de egna upplevelserna igenom. Det förekommer inga namn i boken, vare sig på personer eller platser, och det är ett intressant berättargrepp. Gör det boken bättre? Nja.
Hela boken känns faktiskt lite ätstörd, och det är så stort fokus på mat att jag tror att det var någon maträtt med på varenda uppslag, vilket ibland kunde bli lite tjatigt. Så pass att jag vid ett tillfälle kände att jag absolut inte orkade med bokens jag och denna evinnerliga risgrynspudding, så jag gjorde annat än att läsa ett tag. Boken var dock inte värst svårläst, även om några av oss hade haft svårt att komma in i den. Däremot var den tjatig. Det kändes som att den ältade runt samma frågeställning om och om igen, och kändes mer som ett försök att förstå sitt eget beteende kring mat, sett genom kvinnorna i hennes liv, än något som skulle bli en bok. Det hade räckt gott och väl om den här boken varit en essä, kanske en att läsas för personer som jobbar med ätstörningar.
Det känns som ett viktigt ämne som är värt att belysas, men vi ställer oss frågande till om det var just så här det skulle ske. Ingen av oss tyckte att boken var bra, även om vi kände att den var välskriven och hade ett bra språk. För det var repetitivt, rent av tjatigt, och mycket av bokens innehåll ställer vi oss frågande till. Som till exempel varför det behöver påpekas att hennes ätstörning inte syns, för att hon är så smal. 

"Bröd och mjölk" fick låga betyg av oss, där det högsta betyget blev 2 och det lägsta 1. Jag gav den 1,75/5 i betyg, och Plejadernas medelbetyg blev 1,45/5. Inte cirkelsämsta, men inte långt ifrån. 

fredag 4 oktober 2024

FredagsFilmen: Constantine

Om jag tycker det är kul att det ska komma en uppföljare till "Constantine"? Väldigt. Sedan när den verkligen kommer återstår att se. "Constantine" är nämligen en av mina favoritfilmer, och det enda smolket i bägaren är att älskade maken vägrar att se den. Han avskyr nämligen filmer med helvetet, demoner och djävulen, och här har han satt sin gräns fastän att jag lovat att det inte är läskigt. Men ikväll är älskade maken inte hemma, så kanske ska jag passa på att titta om på den för femtioelfte gången.

Bildkälla YouTube

John Constantine är demonjägare och exorcist. Han kontaktas av polisen Angela Dodson för att utreda hennes tvillingsysters död. Dodson vägrar nämligen att acceptera att hennes syster skulle ha begått självmord, då de är trogna katoliker. När Constantine börjar titta närmare på dödsfallet upptäcker han att vissa demoner försöker ta sig över gränsen, till det jordiska planet.



Helt klart en favorit, och inte alls så otäck som trailern får det att verka. Och det säger jag inte bara för att jag tycker att Keanu Reeves är en läckerbit. Att titta på trailern gjorde mig ännu mera sugen på att se om filmen, så chansen för "Constatine" ikväll är stor. Och om inte då, så snart.

torsdag 3 oktober 2024

Nästan kanelbulle-Dagens


Människa med begynnande huvudvärk

Låt: "Need you tonight" med INXS. Förvisso bra, men var kom den ifrån?
Outfit: Beigea randiga byxor och grå prickig tisha, båda från H&M.
Smink: Inte idag.
Doft: Kvardröjande rökelsedoft från mitt iordningställande i yogastudion. Nag champa.
Nagellack: Inte idag.
Läser: "Perfect health" av Deepak Chopra som månadsbok. Funderar på ödet för min andra bok, "Never" av Jessa Hastings. Än så länge inte värst bra, snarare tvärtom.
Frukost: Te, gröt och en macka.
Fika: Cherry cola och bullar.
Middag: Sinatrapasta.
Pryl: Kavel.
Motion: Motionscykel, promenad och yoga.
Kvällsnöje: Sova.
Att tillägga: Jo, jag vet att det är först imorgon som det är kanelbullens dag, men nu ska jag jobba extra imorgon och hinner därför inte göra det på"rätt" dag. Därför bakade jag idag istället. Både kanelbullar och kardemumma-/kanelbullar.

onsdag 2 oktober 2024

Utlästa böcker i september

September var inte direkt årets lässtarkaste månad, trots att det ligger 6 böcker i högen. Några av dem var riktigt snabblästa små saker, och jag har haft annat för mig än att läsa hela dagarna.
Som vanligt är de utlästa från ovan och neråt.


"The bone clocks" av David Mitchell var en mycket efterlängtad bok i min Mitchell-omläsning. Den höll måttet, och satt i relation till universumet Mitchell skapat så ökade jag till och med betyget till 5/5. Handlar om tonåriga Holly som en dag rymmer hemifrån, och hur det påverkar henne de kommande 60 åren eller så.

"Min lyckliga plats" av Emily Henry var en ganska lättuggad berättelse om Harriet och Wyn som hållit sitt uppbrott hemligt för sina vänner. Av någon anledning. Nu ses de igen, på Harriets lyckliga plats, och måste spela lyckliga under en vecka. Starkt tema om vänskap, förändringar med troperna miss i kommunikationen och fejkar förhållande. Betyget blev 3/5.

"Gwendys button box" av Stephen King och Richard Chizmar blev månadens favoritbok. En kortroman om Gwendy som en dag får en låda med knappar på att foga över. Första boken av tre, de andra är på väg hit. Betyget blev 4/5.

"Bröd och mjölk" av Karolina Ramqvist läste jag för Plejaderna. Vi har inte setts än, så jag säger inte mer än nja just nu. En introspektiv bok (memoar) där författaren grottar ner sig i sin relation till mat.

"Kundaliniyoga: för hälsa, livskraft och självkännedom" av Wiveca Hjalmarsson läste jag som månadsbok i september. Jag har haft den i min ägo många år och den kan vara svår att hitta, men jag tycker om upplägget på den och tycker den ger en bra överblick av yoga i allmänhet och kundaliniyoga i synnerhet. 

"Lucrezias porträtt" av Maggie O'Farrell blev sista boken att läsas ut i september. Handlar om Lucrezia de Medici och hennes korta liv. Bokens Lucrezia är en duktig iakttagerska, och försöker stå upp för sin rätt, något som inte var lätt för kvinnor på 1560-talet. 4/5 blev mitt betyg.

tisdag 1 oktober 2024

"Lucrezias porträtt" av Maggie O'Farrell

När jag för tre år sedan ville läsa "Hamnet" av Maggie O'Farrell för att den boken vunnit Womens price for fiction så ande jag inte att jag skulle komma att få en ny favoritförfattare på köpet. Även min nylästa O'Farrell-bok var nominerad till samma pris 2023, men föll på målsnöret.


Bildkälla The StoryGraph

Lucrezia de Medici trivs med sitt liv i Florens palats, som dotter till storhertigen. Hon smyger runt i palatsets hemliga och iakttar det som sker, tecknar och fantiserar. Hennes tillvaro vänds dock upp och ner när hennes älder syster, Maria, plötsligt dör och Lucrezia tvingas ta hennes plats som trolovad till hertig Alfonso II i Ferrara.
Plötsligt kastas hon in i värld hon inte var förberedd för, som känns ovälkomnande och hon har dessutom svårt att förstå vem hennes nyblivne make egentligen är. Hon förstår dock att ansvaret för att föra släkten vidare vilar helt på hennes unga axlar.

Boken är baserad på verklighetens Lucrezia de Medici och hennes korta liv. Hon dog endast 16 år gammal (japp, hon giftes bort när hon inte ens nått puberteten) i vad som antas var lungtuberkulos, men rykten om att hon förgiftats förekom. Det finns endast ett känt porträtt på henne, det som anas på omslaget, men i romanen poserar hon även för ett annat porträtt. Författaren har så klart tagit sig friheter med sina karaktärer, och vissa historiska skeenden har fått ske inom romanens tidslinje för att ge tyngd åt boken och dess invånare. 
Här ges ett annorlunda slut, som det går att gissa sig till. Jag är inte helt säker på att jag gillar just det, men det är en intressant idé.
Liksom i "Hamnet" ger Maggie O'Farrell här liv åt svunna tider. I boken är det 1560-tal och jag känner hur jag färdas dit. Även om Lucrezias liv var ganska instängt, för det var ädla kvinnors liv på den tiden, så finns det något okuvligt i vår hjältinna. En önskan om att frihet och att få förverkliga sig själv. Jag upplever henne som modig, inkännande och vänlig. Om verklighetens Lucrezia hade något gemensamt med bokens så är det extra sorgligt att hennes liv blev så kort.

Mitt betyg på "Lucrezias porträtt" blev 4/5.