fredag 29 december 2023

FredagsFilmen: The dig

Om du som jag föredrar att fira in det nya året i lugn och ro med en bra film, och titta på när grannarna exploderar upp sina pengar framför att göra det själv, så kommer här årets sista filmtips från mig. 
"The dig" var med på min topplista över filmer jag sett 2023, och var en sådan där film jag kunde tänka mig att se men inte direkt längtade efter. Älskade maken fick tjata lite på mig innan jag gav med mig, men jag ångrar inte alls att jag såg den.

Bildkälla Netflix

Sommaren 1939 anländer den självlärde utgrävaren Basil Brown till änkan Edith Prettys ägor. Här finns flera högar som hon misstänker är gravhögar, och hon vill ha hjälp med att gräva ut dem.
Vad de hittar i Sutton Hoo blir ett av de viktigaste arkeologiska fynden i Storbritannien, men det annalkande kriget riskerar att stoppa utgrävningen och dess skatter kan komma att bli kvar i jorden.



Det här är en lite spännande film utan att innehålla massa action. Den är baserad på verkliga händelser och personer, men mycket har så klart ändrats för att passa filmens dramaturgi. Filmen i sig är också baserad på en roman av John Preston från 2007, och jag har förstått det som att han var släkt med filmens Peggy Piggott, en av arkeologerna som arbetade vid utgrävningen.
Mest spännande kanske det blir när kampen uppstår över vem eller vilka som ska få äran av upptäckten av skeppsgraven, och hur det blev med den saken avslöjas först i eftertexterna så det berättar jag inget om nu.

Filmen har en fin skådespelarensemble med bland annat Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James och Johnny Flynn i några större roller. Resultatet blir en finstämd film, som känns som ett ganska typiskt brittiskt drama. Välspelad och intressant, utan att slå på den största trumman.

"The dig" finns att streama på Netflix.