måndag 6 januari 2020

Sett på tv: Black Mirror

Möjligen är jag sist av alla med tillgång till Netflix att titta på "Black Mirror". Jag började titta på serien tidigare i höstas på egen  hand och hade kommit en bit in i säsong två när jag fick med mig älskade maken, och sedan E och ibland Chilipojken (som fyllde 19 i fredags!) på vissa avsnitt.
"Black Mirror" är nämligen en serie där det inte finns någon handling att hänga med i, alla avsnitten är fristående. Det här påminner lite om en sorts "Twilight zone" med ett gemensamt tema, nämligen teknik som på ett eller annat sätt strular till det, utom i ett fåtal avsnitt där det istället hjälper.

"Black Mirror" är i allra högsta grad en blandad serie. Vissa avsnitt är jättebra och vissa är bottennapp jag hellre kunnat vara utan. Premiäravsnittet kunde lika väl ha avskräckt mig som fått mig att ändå titta vidare. Avsnittens längd varierar de med, men håller sig oftast runt timmen. Och avsnittet/filmen "Bandersnatch" är en udda historia i sig, då den är interaktiv och kan ta flera olika vägar beroende på vilka val den som tittar gör.
En sådan här serie kan jag såklart inte göra en vanlig sammanfattning på, utan jag skriver i stället lite om de avsnitt jag tyckt extra bra om, eller som fick mig att tänka till lite extra.
Serien är inte avslutad än. De senaste avsnitten släpptes 2019 och var tre till antalet. De längsta säsongerna har varit på 6 avsnitt. Allt som allt finns det just nu 23 avsnitt, inklusive "Bandersnatch".

Bildkälla Filmfenix
2x04 "White Christmas" Två män befinner sig i en insnöad stuga lagom till jul, och för att få tiden att gå berättar de historien om varför de är där.
Ett avsnitt med flera berättelser i en, som hamnar på en helt annan plats än vad jag först trodde.

3x04 "San Junipero" Yorkie besöker för första gången semsterorten San Junipero, där tillvaron präglas av nöjen. Där träffar hon Kelly, och livet förändras för alltid.
Det först avsnittet som kändes till mesta delen positivt. Faktiskt en riktigt rar kärlekshistoria invävd där.

3x06 "Hated in the nation" Polisen Karin Parke och hennes assistent Blue utreder en rad mord med en gemensam nämnare, en olycklig koppling till en trendande hashtag på sociala medier.
"Det med bina", som Chilipojken kallade det. Jag upplevde avsnittet som en kommentar till den påverkan sociala medier i allra värsta fall kan få. Superbt avsnitt, och väl värd sin längd.

4x01 "USS Callister" Rymdfärjan USS Callister får en ny besättningsperson, men något verkar inte stå rätt till.
Svårt att motstå ett så pass Star Trekkigt avsnitt som detta. Inte alls vad jag förväntade mig, vilket gjorde avsnittet så pass mycket bättre.

4x04 "Hang the DJ" Frank och Amy har blivit ihopparade av en app som bestämmer hur länge ett förhållande ska hålla. De börjar dock ifrågasätta appens logik.
Gullavsnittsvarning! Det här blev jag riktigt varm i hjärtat av.

5x01 "Striking vipers" Collegevännerna Danny och Karl återknyter bekantskapen i vuxen ålder, då de börjar spela vr-versionen av ett spel de spelade under sin skoltid.
Jag hade jättesvårt att sluta tänka på det här avsnittet, och allra mest tänkte jag på det som hände i spelet - så klart.

5x03 "Rachel, Jack and Ashley Too" En ensam tonårstjej får en interaktiv kompis i form av roboten Ashley Too, som är baserad på idolen Ashleys personlighet. Utom de delar som inte är rosenröda.
Miley Cyrus som popidol som styrs hårt av sin managerfaster. Och två systrar som förlorat sin mamma och inte kunde vara mer olika. Och en cover på Nine Inch Nails-låten "Head like a hole".

"Bandersnatch" Stefan är en ung programmerare som 1984 vill göra om sin favoritbok "Bandersnatch" till ett spel där spelaren väljer vilken väg karaktären ska ta. Snart börjar dock fantasi och verklighet blandas ihop.
En interaktiv tv-film där den som tittar bestämmer vilken väg Stefan ska ta. Allt ifrån vilken musik han lyssnar på till hur han konfronterar sin pappa. Spännande och kul upplägg som det är lätt att fastna i för att testa de olika vägarna Stefan kan ta, för du kastas tillbaka i handlingen flera gånger och får pröva olika vägar att ta.