tisdag 14 januari 2020

Sett på tv: The Virgin Queen

Om en inte är helt ny på den här sidan, så vet en säkert om att jag är hyfsat svag för allt som har med Drottning Elizabeth att göra. Och då menar jag inte den där gamla tanten som regerar i England i skrivande stund, utan den betydligt mer fascinerande kvinnan som gjorde samma sak, men med betydligt mer egen makt, mellan år 1558-1603 (hon föddes 1533).
Och om en som jag är fascinerad av den drottningen så föreligger det så klart visst intresse att läsa om henne, titta på dokumentärer och filmer, och så vidare. Men jag kan ju inte hinna med att snappa upp allt, så jag hade totalt missat att det gjorts en miniserie om hennes regeringstid som gick på BBC redan 2005. Jag hade dock turen att hitta den på en import-dvd, så det felat är rättat från och med för dryga timmen sedan. Och det här gillade jag.

Bildkälla Fanpop!
Serien tar sin början när hennes syster, Mary I, låter spärra in Elizabeth i Towern då hon misstänks ligga bakom ett protestantiskt uppror mot den katolska Mary. Ett brott som så klart inte kunde styrkas, för i så fall hade Elizabeth avrättats och aldrig kunnat regera på Englands tron så länge som hon gjorde.
Vi får sedan följa Elizabeth under hennes regeringstid, där hon upplever både med- och motgångar. Det förekommer krig, intriger, uppror och ränkspel. Att Elizabeth aldrig gifte sig har alltid varit omgärdat av spekulationer och teorier, men att hon inte ville dela sin regeringsmakt med någon utan var "gift med England" får väl kanske ses som den riktigaste anledningen. Samt att hon högst troligt älskade en man som hon inte kunde få, Robert Dudley (spelad av Tom Hardy). Serien handlar mycket om Elizabeths relation med Robert Dudley, och det finns många av hennes handlingar som leder till att eftervärlden tror att han var den ende man hon någonsin älskade, även om hon fattade gunst till många.
Ann-Marie Duff är superb i rollen som Elizabeth. Mycket porträttlik, men spelar också rollen med en kärlek till karaktären som nästan går att ta på. Överlag är det här en väldigt välgjord serie, men underbara kostymer, vackra miljöer och utmärkt skådespeleri. Ska jag anmärka på något så var kanske inte sminket helt bra. Elizabeth och Lettie som gamla såg väldigt konstiga och liksom mjöliga ut, och det störde mitt intryck. Hade hellre sett dem bara se mer glåmiga ut, än alla silikonproteser de hängde på dem.
Förutom det var alltså serien tipp topp och jag kan varmt rekommendera den om du skulle ramla på den. Hela serien tar drygt 3 timmar i anspråk, och det är ju inte länge än valfri Marvel-film, så du har tid.
Och kan vi prata lite om hur underbar musik det är i den här serien? Som titelspåret "The Virgin Queen", framförd av Medieval Baebes med text baserad på en dikt av Jungfrudrottningen själv.


Medieval Baebes - The Virgin Queen

My care is like my shadow
Laid bare beneath the sun
It follows me at all times
And flies when I pursue it

I freeze and yet am always burned
Since from myself again I turn
I love and yet am forced to hate
I seem stark mute; inside I prate

My care is like my shadow
Laid bare beneath the sun
It follows me at all times
And flies when I pursue it

I love and yet am forced to hate
I seem stark mute; inside I prate
Some gentler love doth ease itself
Into my heart and mind
For I am soft and made of snow
Love, be more cruel or so be kind