onsdag 13 januari 2021

a England, Tales from the Tower

Sent 2019 kom a England med en kollektion inspirerad av Tower of London. Kanske mest berömd för att det fungerat som fängelse, ofta åt berömda fångar som Anne Boleyn och sedan hennes dotter Elisabeth. Det gick bättre för vissa vad det gjorde för andra...
Men Tower of London är även en fästning och ett slott, och det är här som de brittiska kronjuvelerna förvaras. Dessutom bor det korpar här, och deras väktare Yoeman Warders - eller beefeaters. 
Massor av inspiration till en lackkollektion med andra ord. Den här har åtta lack, och jag visar dem i ungefär den ordning jag bar dem.


Crown jewels
Ett vinrött hololack som drar åt lila, med massor av guldtoner som pricken över i. Ett väldigt vackert lack. Så klart att jag tycker det om något som ens påminner om vinrött....


Koh-i-noor
En av världens mest berömda, och en av de största, diamanterna är den mytomspunna Koh-i-noor som numera finns i en av det brittiska kungahusets kronor.
Lacket som inspirerats av den har en sval guldfärg, nästan mer champagne, och massor av holo. En neutral färg som inte är neutral, på ett ungefär.


Lade Jane Grey
Niodagarsdrottningen. Lady Jane blev utsedd som tronarvinge av Edvard VI, innan han dog vid 15 års ålder, i ett försök att hindra att hans katolska syster Mary skulle få tronen. Men eftersom vissa ämbeten tydligen ska gå i familjen, så avsattes Jane Grey - och avrättades, när Mary tog tronen.
Lacket är ljust lavendellila och har (precis som vanligt) massor av holo.


Tower of London
Ett lack inspirerat av slottet självt. Det grundades sent 1066, men det tog så klart ett tag innan den fick det utseende det har idag. Det byggdes dock i sten, och dessa brukar ju vara grå. Som det här mörkgrå hololacket.


If the ravens leave the tower
Om korparna flyttar ifrån Towern så kommer riket att falla. Så säger en legend i varje fall, som det är osäkert hur gammal den är. Därför sköts korparna väl om, och för att de inte ska flytta så hålls de vingklippta. Vanligast bor det 6 korpar i Towern.
Lacket är en holografisk teal, och hamnade på min Topp 10 för 2020. Kan även vara min favorit från hela kollektionen. Om "kan" betyder att det är så. Verkar tyvärr vara slutsålt.


Ravenmaster
Korparna måste så klart tas om hand, och det görs av Ravenmaster, en av Towerns väktare som tilldelas detta ärofyllda uppdrag.
Lacket är en svärtad brons som skiftar i grönt. Holo? Så klart.


Yeoman warder
Mitt jullack 2020. Har så klart hittat inspirationen från Towerns väktare, som heter just Yeoman warders. De har jättekäcka uniformer med inslag av rött, och det är så klart härifrån inspirationen till det här ljusröda hololacket kommer.


The princes in the Tower
En annan förhandsfavorit var Princes in the Tower, ett blåsvart hololack som torkar lite sammetsmatt, men jag har så klart topplack på. 
Prinsarna som avses här är egentligen en kung, Edvard V, och hans bror Richard. När de var 12 och 9 år sattes de i förvar i Towern av sin farbror, som en förberedelse för Edvards kröning. Innan den kröningen förklarades dock prinsarna som illegitima och farbror Richard blev Richard III. Vad som hände med prinsarna vet vi inte, men de försvann i varje fall. Högst troligt blev de mördade, kanske av farbror Richard själv. Eller så dog de ändå, eller så rymde de. Ingen vet. Mystiskt...