onsdag 20 januari 2021

Säsongssammanfattning: The Alienist, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning när jag skriver om tv.

"The Alienist" är en så kallad limiterad serie - även om den hittills har två säsonger och så vitt jag vet just nu vare sig är nedlagd eller okejad för en tredje säsong. Serien är baserad på böcker av Caleb Carr, och i den bokserien finns det just nu tre böcker, så det ligger ju nära till hands att tro att det blir en tredje säsong. Någon gång.
Att den här bokserien existerar lärde jag mig när jag såg serien, och eftersom bok ett kom redan 1994 och tydligen hyllades redan då, så har jag funderat på varför jag inte hört talas om den förrän nu. Troligen för att den inte verkar ha fått någon svensk översättning, och 1994 läste jag ytterst sällan böcker på andra språk än svenska. Till skillnad från nu. Så den som gissar att jag numera har böckerna i min önskelista på AdLibris gissar helt rätt.

 "The Alienist" handlar om alienisten (gammalt namn för psykiatrer) Laszlo Kreizler som 1896 blir uppmärksammat på ett hemskt mord på en ung pojke, ett mord som påminner honom om ett annat på en av hans förra patienter. Han kallar till sig sin vän John Moore för att han ska nästla sig in på brottsplatsen. Allteftersom knyts fler personer till deras utredning - poliserna Theodore Roosevelt (just den), bröderna Marcus och Lucius Isaacson, samt Sara Howard - den  förts kvinnan i New Yorks poliskår. Snart inser de att de jagar en seriemördare.

Dakota Fanning som Sara Howard, Daniel Brühl som Laszlo Kriezler, Luke Evans som John Moore.
Bildkälla Horror News

Favoritavsnitt: Vill väldigt gärna säga alla här, eftersom de är så tätt sammanvävda och alla är viktiga för gåtans lösning. Men Får jag bara välja två väljer jag pilotavsnittet "The boy on the bridge" där alla presenteras för oss - både levande och döda, samt avsnitt 8 "Psychopathia sexualis" för att det händer så mycket viktigt i det avsnittet.

Favoritkaraktär: Ja. Alla kring Kriezler. Kanske mest Sara, om jag tänker efter riktigt mycket.

Favoritpar: Hm. Tror inte det.

Bäst i säsongen: Att jag som tittare får vara med i begynnelsen av användandet av diverse metoder för att lösa brott. Som fingeravtryck, och framförallt gärningsmannaprofilering.
Sedan gillar jag extra mycket att kretsen kring Kriezler är så mångfacetterad. Inte bara vita män, för en gångs skull. 

Värst i säsongen: Det handlar om väldigt bestialiska mord, och vissa scener kan vara lite väl grafiska. Hände att jag satt och höll för ögonen för att slippa se.

Övriga kommentarer: Jag gillade verkligen den här serien, kanske inte så oväntat med tanke på vad jag har för morbida intressen. Så jag ser fram emot att kasta mig över säsong två, och jag håller tummarna för en trea också.