fredag 1 januari 2021

FredagsFilmen: Ivanhoe

Jag kan inte låta bli. Nu när nyårsdagen är på en fredag så känner jag ett stort behov av att skriva om "Ivanhoe" som FredagsFilm. Och inte vilken version av Sir Walter Scotts roman som helst, utan så klart den svenska Nyårsdagstraditionen, "Ivanhoe" från 1982 med Anthony Andrews i titelrollen, San Neill som stygg korsriddare, James Mason som juden Isaac samt så klart Olivia Hussey som Rebecca och Lysette Andrews som Lady Rowena - de fagra möerna som båda härskar i Ivanhoes hjärta.

Bildkälla Amazon

När Ivanhoe, en tapper och rättfärdig riddare, återvänder från de heliga krigen finner han landet i händerna på Prins John och hans anhängare, och snart finner han sig vara inblandad i kampen om Englands tron.
När han såras tas han om hans av juden Isaac och hans dotter Rebecca. Han förälskar sig i Rebecca, men hans hjärta tillhör redan den fagra Lady Rowena. 

Lite som vanligt visas filmen på TV3 kl 14:50 idag, men finns också att streama på Viaplay om en vill undvika reklampauserna. Jag har inte sett den på flera år, men just i år är jag bra sugen. Inte för att jag tror att Ivanhoe någonsin kommer välja rätt tjej, men ändå. Jag har även de senaste dagarna drabbats av en stor lust att läsa boken, så bli inte förvånade om den dyker upp i flödet i år. 
Att Sverige har som tradition att visa den här filmen varje Nyårsdag sedan jag vet inte hur länge, är något som inte undgått skådespelarna i serien. Särskilt Sam Neill är lite förundrad över denna tradition och brukar tydligen twittra om detta faktum. Nästan så det har blivit en tradition det också.