måndag 16 december 2019

"Worlds of ink and shadow" av Lena Coakley

En roman om syskonen Brontë och deras fantasivärld? Med supersnyggt omslag? Jomen ja tack. Och så hamnade boken hemma hos mig, och blev så småningom utvald till läsning.

Bildkälla Goodreads
Syskonen Brontë har alltid stått nära varandra. Så som det blir om man bor isolerat i en liten by vid de engelska hedarna. De flyr in i sina fantasivärldar, platser de även kan besöka på riktigt.
Men priset för att besöka Verdopolis och Gondal, och denna världs hjältar och hjältinnor, är högt.

Det här är en portal fantasy baserad på verkliga personer och verkliga händelser. Syskonen Brontë fantiserade verkligen om denna boks Verdopolis och Gondal, och det går att hitta fragment till både "Jane Eyre" och "Svindlande höjder" i dessa tidiga berättelser. Och på så sätt är det intressant. Boken känns välresearchad och värladrna där den utspelas känns verklighetstrogna, så realismen i miljöbeskrivningarna får ett plus i kanten.
Jag tyckte dock att den var ganska rörigt skriven. Kapitlen har en av de fyra syskonen (Charlotte, Emily, Anne och brodern Branwell) som huvudberättare, men det märks sällan vilken det är några meningar in, då handlingen hoppar mellan syskonen i en rasande takt. Det var liksom ett onödigt grepp, när berättelsen ändå berättas i tredje person, vi kommer aldrig nära inpå någon av karaktärerna.
Även i Verdopolis känns karaktärerna lite platta och faktiskt ointressanta. Jag kommer aldrig in i berättelsen och tycker att det som sker är värst intressant eller värst spännande. Det här var lite en sådan där bok som jag jobbade mig igenom mest för att ha det gjort. Men ett snyggt omslag har den i varje fall.

Mitt betyg blev 2/5. Okej, men inte så mycket mer än det.