fredag 1 maj 2020

"Restless" av William Boyd

Dra på trissor om jag inte lyckades läsa ut en bok till innan april blev maj. Ännu en av Bloomsbury Modern Classics, och den av de tio som jag troligen var minst sugen på att läsa. För spionthriller kändes inte alls som min tekopp just nu.

Bildkälla Goodreads
Eva Delectorskaya är en rysk-brittisk emigrant bosatt i Paris när hon blir rekryterad som spion för den Brittiska underrättelsetjänsten. Hennes bror har nyligen avlidit, och även han arbetade för dem, hävdar hennes rekryterare, den karismatiske men mystiske Lucas Romer. Andra världskriget ska snart till att utbryta, och Eva lär sig snabbt att bli den perfekta spionen och att inte lita på någon.
Efter krigsslutet har Eva skapat sig ett nytt liv, som hustru och mor. Men tiden hinner ikapp, och Eva har ett uppdrag kvar att utföra. Men för att klara det behöver hon hjälp av sin dotter Ruth.

Boken berättas i två olika perspektiv, dels Ruths som sker i jag-form och utspelar sig 1976, dels Evas som är i tredje person och utspelar sig mellan åren 1939 - 1942. I och med jag-formen på Ruths perspektiv känns det här väldigt mycket som hennes bok. Om hur hon får reda på sin mammas historia och hjälper henne att knyta ihop lite lösa trådar från förr. På ett sätt känns det som att Ruth är föräldern både till sin mamma och till sin son.
Det förekommer lite falska ledtrådar som fick mig att tro att något annat kunde vara i görningen än vad det verkligen var, och vissa avsnitt var ganska spännande. Däremot kunde jag tycka att boken blev lite tradig och långsökt mellan varven. I det här fallet gillade jag sättet den var skriven på mer än själva handlingen. Delvis för att Evas spionarbete var så krångligt att jag tappade tråden flera gånger. Hon jobbade med desinformation, men vissa av hennes uppdrag förstod jag mig inte alls på. Som det där sista, avgörande. But why? Även om det var ett av bokens mer spännande inslag.
Jag känner att den puttrade ut i något sorts ingenting. Det blev ingen spännande lösning. Ingen stor grej av det hela. Mer ett "Jaha, var det inte mer än så? Efter all denna tid och allt detta jobb?" 

Nåväl. Den var ju inte helt värdelös, bara inte vad jag var sugen på. Alls. Mitt betyg på "Restless" blev 3/5.