torsdag 25 februari 2021

"Elatsoe" av Darcie Little Badger

Hur fick jag nys om den här boken egentligen? Jag tror att det var en booktuber som fått den skickad till sig, och synopsisen på den väckte mitt intresse. Men jag kan ha fel. Att jag fick nys om den bevisas av att den fick komma hem till mig i raskt tempo, och att jag lika raskt bestämde mig för att läsa den.

Bildkälla Goodreads

Ellie bor i ett USA väldigt likt det som finns i våra dagar. Det finns läxor, pistageglass och bästa vänner, men även vampyrer, möjlighet att färdas genom ringar av svamp och bästa spökhundar. All magi är dock inte av det mer oskyldiga slaget, viss magi borde aldrig få se dagens ljus.
När Ellies kusin dör, besöker han hennes drömmar och berättar att han blivit mördad. Den lilla staden där dödsfallet inträffat vill inte ha någon som snokar där, men Ellie tänker göra mer än bara snoka. Med sin förmåga att locka fram spöken av djur, och med hjälp av sina vänner och sin familj, bestämmer hon sig för att rasera den fina fasaden, och hon skyr inga medel för att skydda dem hon älskar.

"Elatsoe" är något så ovanligt som en magiskt realistisk bok som tar mycket från mytologin hos Amerikas ursprungsbefolkning, författaren är själv Lipan Apache. Och det blir en väldigt intressant värld, med en annan vinkling av historiska händelser, dels från ursprungsbefolkningens perspektiv, men också utifrån ett magiskt perspektiv. Här är det inte bara kulturer som har krockat, utan också magi.
Boken utspelar sig dock i nutid, även om (släktens) historia spelar en stor roll. Ellie får uppleva en hel del så kallad vardagsrasism, vilket berättas på ett bra sätt så där så att jag som läsare blir lite lagom frustrerad. 
Boken är lätt att läsa och berättelsen är så pass intressant att jag glatt bläddrar vidare för att läsa "bara lite till". Det här är något jag aldrig läst förut, med sin blandning av magisk realism, mytologi och kriminalhistoria, och jag hoppas att boken kan få en spridning även på andra språk, så att många kan få läsa den.

Mitt betyg på "Elatsoe" blev 4/5.