fredag 5 februari 2021

FredagsFilmen: Knives out

Får precis veta att Christopher Plummer lämnat oss, 91 år gammal. En flitig skådespelare som arbetade in i det sista. Vad som skulle bli en av hans sista roller är den som den åldrade författaren Harlan Trombley i filmen "Knives out" från 2019, som blev en av mina favoritfilmer förra året.

Bildkälla Film school rejects

Dagen efter sin 85-årsdag hittad den berömde deckarförfattaren Harlan Trombley död i sitt rum. Dödsfallet misstänkts först som ett bisarrt självmord, men den berömde detektiven Benoit Blanc anlitas under mystiska omständigheter för att utreda fallet. Och med huset fullt av släktingar och anställda som nästan alla hade motiv för att mörda den gamle mannen, har Benoit Blanc många ledtrådar att pussla ihop.

Till att börja med är det en härlig skådespelarensemble som samlas här, och alla gör sina roller med bravur. En ren fröjd för ögat, med andra ord.
Filmen är som en mix av en Agatha Cristie-deckare och spelet Cluedo. Det blir många ledtrådar att pussla ihop både för filmens deckare, men även för oss i soffan. Filmen berättas till viss del i tillbakablockar från olika perspektiv, och vi får ganska snart veta vad som hände, men hela bilden har vi inte fått förrän filmen är slut.

Bildkälla Britannica

Christopher Plummer 
13 december 1929 - 5 februari 2021