måndag 1 februari 2021

Januaris utlästa böcker

Nästan varje år så märker jag av att min läslust inte är jättestor just i januari. Det är som att året innan sög läslusten ur mig eller något. Eftersom jag läste hundra böcker 2020 så är det då kanske inte jättekonstigt att jag fortfarande inte riktigt känner suget efter att läsa. Några kapitel här och där, är vad det blir allra mest.
Men även den inställningen gör att böcker blir utlästa, och jag ligger än så länge i takt med mitt läsmål för 2021 (60 utlästa böcker). Fem böcker hann jag med i januari, uppifrån och ner är ordningen, precis som vanligt.


"The Institute" av Stephen King blev årets första bok och även favoritboken i januari eftersom den fick högst betyg med 4/5. Inte en av Kings bästa i mina ögon, utan kändes som något jag läst förut. Typiskt Kingsk kanske. Tema med variation.

"Där livet är fullkomligt" av Silvia Avallone läste jag så klart eftersom jag blev nyfiken på författarskapet efter att Plejaderna avhandlade "Stål" i höstas. Jag gillade sättet den var skriven på, men hade väldigt svårt att komma in i den. Betyget blev 3,5/5.

"Circe" av Madeline Miller var en omläsning för mig, eftersom den valts att läsas för Plejaderna. Mitt återbesök blev kanske inte så lyckat då jag om möjligt störde mig ännu mer på Circe den här gången. Mitt betyg sänktes från 3 till 2,5/5. Plejadernas medelbetyg blev 3,25/5.

"Mexican gothic" av Silvia Moreno-Garcia blev inte den nya favorit jag hade hoppats på. Även det här var bok två av en författare jag upptäckte att jag gillade 2020, men här var jag inte förtjust i tempot och jag tyckte att handlingen var sådär mellan varven. Mitt betyg blev 3/5.

"Tio hjärnor" av David H. Ingvar blev lite oväntat januaris sista bok. Oväntat för att jag inte ens visste att jag ville läsa den innan jag råkade på den i bokhyllan. Jag har ingen aning om hur den hamnat i mitt hem, men gissar på en bokrea någon gång. Medicinska essäer om tio karlar som haft olika sjukdomar som drabbat hjärnan. Kanske en aning spekulativ ibland, men intressant och väckte en del frågor. Betyget blev 3/5.

Jag har så klart även läst en månadsbok i januari, men då jag redan från början valde att läsa Carina Burmans biografi om Bellman även i februari, eftersom den är så lång, så har jag inte hunnit klart med den, men kommit en bra bit på vägen. Och så läser jag Shakespeare varje dag, men det kommer jag inte bli klar med förrän till nyår.