tisdag 9 februari 2021

#shelfie

Precis kommit hem från en tripp till IKEA där jag bland annat köpt extra hyllplan till mina Billy-hyllor, så det kommer inte se ut så här bland böckerna jättelänge till. Å andra sidan hade de bara två hyllplan kvar, och jag hade planerat för minst tre, gärna fyra, så jag kanske avvaktar ett tag med att göra om helt.
Just nu ser det dock ut såhär i hyllorna i mitt hemmabibliotek.


Första hyllan domineras av älskade makens böcker, och på den här hyllan bestämmer han (även om jag går in ibland och pillar om något stör min blick). Här är det mest seriealbum, med stort fokus på hans intresse för Tintin och dess skapare Hergé, vilket syns på raketen och den lilla figurinen. Men här finns även Tolkien-böcker och annan science fiction och fantasy, böcker om Star Wars (och mina om Star Trek) och musik och en och annan humorbok, samt så klart hans förkärlek till kartböcker.


Sedan kommer min (eller våra) hyllor och de visar jag i sin helhet, så jag delar upp dem på två bilder var. Och solen höll på att gå ner, så det kanske är lite skymning på vissa av dem.
Det här är i varje fall mittenhyllan, som jag äntligen inte får tuppjuck när jag tittar på. Högst upp har jag mest fantasy på engelska, det finns plats för en faktabok och en samtida YA-bok också. Författarna är Mackenzi Lee, V.E. Schwab, Rainbow Rowell och Laini Taylor, och det kommer absolut hamna fler böcker här inom hyfsat snart. I kupan finns det en ledlampa med en räv.
Hyllan under är min Maggie Stiefvater-hylla. Äpplet var ett doftljus från IKEA i höstas, klockan är arvegods från älskade makens mormor. Den tickar jättehögt, men det tycker jag bara är trivsamt.
Sedan kommer YA-hyllan, där det finns både böcker på svenska och engelska av diverse författare, samt att jag petade in mina Taylor Jenkins Read här för att jag inte visste var annars jag skulle ställa dem. I guldlådan finns olika småprylar, i dubbelramen samsas Chilipojkens studentfoto med en bild på pappa från 80-talet. Och en tom ram som jag inte bestämt vad jag ska ha i än.


Översta hyllan här är samma som understa i förra bilden, så se oven.
Sedan kommer vad jag kallar för vita hyllan. Min kompletta samling av Bloomsbury's Modern Classics i sin specialutgåva. För att stötta upp dem har vi Iliaden och Odyseén, samt en påbörjad samling av klassiker från Sjösala förlag.
Hyllan under rymmer dikt och prosa och en trave med färgglad böcker som jag tycker hör ihop bara för att de är just färglada. Det är Wool-trilogin och Alvhilda-trilogin. Ramen? Innehåller ett internt skämt.
Längst ner placerade vi stora böcker. Uppslagsverk, soffbordsböcker, men även böcker om film (vi har båda läst filmvetenskap på 90-talet - fast inte samtidigt), trädgård och den där jättestora Bibeln som jag planerar att aldrig mer läsa om.


Nästa hylla kallar jag Stephen King-hyllan, för det är mest hans böcker här. På översta hyllan har jag allt som rör Dark Tower-serien. Böckerna (så klart) på både svenska och engelska, Marvel-serien som är en sorts prequel och uppslagsboken om Dark Tower-världen.
Sedan följer tre hyllplan med hans böcker i hyfsad kronologisk ordning, samt min Funko Pop av herr King som jag fick i julklapp av Chilipojken.


Som förut är översta hyllan här, den understa från förra bilden.
På det följer ett hyllplan med lite diverseböcker. Jonas Gardell och Carlos Ruiz Zafón utmärker sig mest.
Och under det fortsätter det med stora böcker, och även fotoalbum.


Den här hyllan möblerade jag om som attan för någon vecka sedan, och just nu är jag jättenöjd med den. 
Högst upp har vi mest barnböcker i kapitelform, så det börjar lättläst. Maria Gripe, hela Anne på Grönkulla-serien av L.M Montgomery, Astrid Lindgren och gamla läroböcker. 
Barn- och ungdomsböckerna fortsätter på hyllan under med lite blandade författare. Efter det blir det lite mysrys med Vampire academy-serien, dystopi i form av Hungerspelen (samlade i en volym) och Piranesi av Susanna Clarke lite på display. Kan bero på att boken är extra fin. Kan också bero på att jag först glömde bort den och hittade den under fåtöljen när jag trodde jag var klar och ställde den där lite i affekt. Något av det.
Vampyrhylla? Vampyrhylla. Till största delen i varje fall. Twilight-serien, Anne Rice vampyrkrönika men inte i sin helhet, Dracula. Och också annan skräck-litteratur, bland annat mina Shiley Jackson-böcker.


Ännu ett hyllplan eller två med mycket av älskade makens böcker från innan vi kände till varandras existens. Lite klassiska ungdomsböcker först, följt av andra klassiker av svenska författare innan en Dickens, Hemingway (ick!) och John Steinbeck (yay!).
Historiehylla nummer ett - mycket Peter Englund, men även sådant älskade maken läste när han studerade historia och sådant vi läser av rent intresse.
Historiehylla nummer två - lokalhistoria och böcker som pappas kusin skrivit om min släkt (jag är med!). Efter det lite ditt och datt i historieväg och seden mina färdigskrivna bullet journals och mina fullskrivna läsdagböcker.


Sista hyllan och den största anledningen till att jag ville ha extra hyllplan. Högst upp pocket på svenska som ligger travade på varandra för annars får de inte plats. Och då har jag ändå rensat.
Hyllan under är mer pocket, men nu på engelska. Eller snarare en mix av häftade böcker och pocket. 
Sedan följer mina Bond-böcker där jag så klart placerat en Funko Pop-Bond gestaltad av Daniel Craig. Det här är hela serien, så när som de två novellsamlingarna, men det får bli en annan dag. Bredvid har jag mina Haruki Murakami, som stöttas av ett jättestort läppstift från Kosta Boda.

Sista biten nu!
Så klart har jag en hylla med J.K. Rowlings böcker, med fokus på Harry Potter. Hedwig, Hermiones trollspö och en Lego-Ron kommer från mina barn.
En pixlad Mario i trä gör sällskap med Jane Austens och systrarna Brontës böcker. Och en och annan som är baserad på dem, på ett eller annat sätt.
Sista hyllplanet är romancehyllan. Simona Ahrnstedt dominerar så klart, och har sällskap med andra böcker i romancegenren på både svenska och engelska. Och de stöttas så klart upp av ett nagellack från Kosta Boda. Bredvid lägger jag böckerna jag läst ut innan jag sorterar in dem på sina platser en gång i månaden (gissa när) samt att jag även förvarar dammskydden här när jag läser en inbunden bok.

Det var allt. För den här gången.