fredag 19 februari 2021

FredagsFilmen: The Invisible man

Jag erkänner att jag inte var värst sugen på att se "The Invisible man". Filmen kom förra året och har Elisabeth Moss i huvudrollen, titelns osynlige man är ju just det - osynlig. Varför jag inte var sugen? Jag hade sett en trailer eller två och fått intrycket av att det skulle vara en massa jump scares, och sådana har jag väldigt svårt för. Men jag lät mig alltså övertalas.

Bildkälla Amazon

Cecilia har lyckats fly från sin våldsamme pojkvän. När han tar sitt liv och lämnar sin förmögenhet till henne börjar hon ana att något inte står rätt till.
Mystiska saker börjar hända runt henne och hon övertygas om att någon bevakar henne. Men hur övertygar en någon om att en är förföljd av någon som ingen kan se? Snart eskaleras händelserna kring henne och blir en kamp på liv och död.


Vi satt och argumenterade om hur den här filmen ska klassas. Till sist lyckades vi enas något sånär om att det är en spänningsfilm med skräckinslag. Det finns jump scares där, men mest är det en ganska otäck stämning. Det kryper liksom på, när den ena mystiska saken efter den andra händer i Cecilias närhet. Att fotot ofta gör plats i bild för en person till gör inte saken bättre precis, utan ökar på olusten ganska så rejält. Snygga slagsmålsscener också, där folk kämpar mot en osynlig motståndare.
Men förutom det, det snygga och talande fotot, den krypande känslan av olust, är det en bra film? Mnja. 
Jag hade gärna velat veta mer om Cecialias bakgrund och anledningen till hennes flykt. Det sveps nästan undan här, och berättas mest i förbifarten. Ibland känns det som att hon är onödigt rädd, men det är väl också en del av att kunna etablera varför ingen tror henne - förutom det faktum att hon säger att någon som är osynlig bråkar med henne.
Elisabeth Moss är som alltid utmärkt i sin roll, och en ren fröjd att se, men jag känner att filmen mest är till för att visa upp coola effekter och att handlingen kommer i skymundan. 
Helt okej, men inte fantastisk, blir mitt omdöme.