fredag 7 februari 2020

FredagsFilmen revisited: Macbeth

I oktober 2015 skrev jag om min längtan att se Michael Fassbender och Marion Cotillard som Lord och Lady Macbeth i filmen baserad på Shakespeares skotska pjäs "Macbeth". Jag skrev att det skulle vara värt det att få vänta till januari, och det gjorde jag också. Till januari 2020...

Bildkälla Videosöndag
Macbeth får en profetia berättad för sig. En där han är kung av Skottland. På grund av denna sätter han och hans hustru en ondskefull plan i rullning. En som innebär mord, galenskap och död.


Det gjordes ett försök här hemma att ha den här filmen som fredagsmys i slutet av förra året. Det föll dock inte sällskapet på läppen, så efter en halvtimme bytte vi film. Jag fick alltså titta på den själv, vilket jag tog mig för för någon vecka sedan.
Anledningen till att min sällskap inte orkade var väl först och främst att replikerna framförs på Shakespeare-prosa. Det förekommer alltså inte någon modernisering av språket. För mig som gillar Shakespeare och är välbekant med "Macbeth" sedan tidigare var det inga problem, men sällskapet tyckte alltså att det blev jobbigt och krångligt. Ja, ja.
Till viss del kan jag hålla med. Filmen brister i mycket. Som framförandet av sagda repliker. För att de oftast talas på ett nästan viskande sätt, som gör att budskapet ofta inte går fram. Mycket scener i slow motion också, på ett sådant där sätt att det tog bort mer än vad de tillförde.
Annars är fotot väldigt snyggt och miljöerna passar bra till berättelsen.
Så nja, något saknades för mig för att jag ska känna mig helt nöjd med filmen. Den lämnade mig rätt så oberörd och var faktiskt lite långtråkig ibland. Men fin att titta på.