måndag 24 februari 2020

"Vicious" av V.E. Schwab

Väldigt länge var "Vicious" en solobok, men för något mer än ett år sedan så kom en andra del ut ("Vengeful") och som jag förstår det så är det även planerat för en del tre. Om en inte vill så kan en dock nöja sig med att läsa bara "Vicious" för den slutade på ett tillfredsställande sätt, även om jag kan förstå hur det kan bli en fortsättning. Det finns vägar att gå, så att säga. Och jag tänker traska ut på dem och planerar alltså att fortsätta läsa Villains-serien, som den nu kallas.

Bildkälla Goodreads
För 10 år sedan var Victor och Eli bästa vänner, rumskamrater på college och arbetade tillsammans på ett examensarbete om EOs, ExtraOrdinära människor. EOs är en sorts supermänniskor, med förmågor som vanliga människor inte har - som övermänsklig styrka, osårbarhet eller förmågan att försvinna in i skuggorna. Victor och Eli har en teori om hur de kommit över sina krafter och de omsätter sin teori till praktik - med tragiska konsekvenser.
10 år senare har Victor rymt från fängelset och letar nu efter Eli för att få ut sin hämnd.

Det här är en riktigt rafflande urban fantasy. Det är en spännande katt och råtta-jakt, där det som verkar vara självklart kanske inte alltid är det. Boken har flera olika synvinklar i berättelsen, och berättas dessutom i flera olika tidslinjer, men det blir aldrig rörigt eller förvirrande. Ingen av karaktärerna är heller helt god eller ond, utan de är betydligt mer komplexa än så. De är gråzoner, och handlar utifrån sin vetskap och sin övertygelse. Jag gillar.
Tempot är högt. Boken är uppdelad i två delar som båda innehåller nära 40 kapitel fördelade på mindre än 350 sidor. Så det är korta kapitel, lätt att läsa "bara lite till", och jag vill läsa "bara lite till", för att det är spännande som sjutton. Egentligen är det ganska så fantastiskt att V.E. Schwab lyckats bygga upp en så pass komplex värld, och så pass komplexa karaktärer på så få sidor. Det tyder på en viss skicklighet som författare, som jag gärna utforskar lite till, så har jag väldigt många av hennes böcker på önskelistan också. 
Hon finns tyvärr inte översatt till svenska, men engelskan är inte överdrivet krånglig så det borde inte vara något som avskräcker. V.E. Schwab skriver även under namnet Victoria Schwab, då lite mer riktat mot en yngre läskrets, jag läser gärna de böckerna också.

Mitt betyg på "Vicious" blev 4/5.