fredag 21 februari 2020

FredagsFilmen Revisited: Only lovers left alive

Med tanke på att jag skrev om den här filmen för mer än 6 år sedan (januari 2014) så kan en lugnt påstå att det tog mig ett tag att bocka av "Only lovers lesft alive" från vill-se-listan. Men så såg jag på HBO att den fanns där, men bara hade en kort tid kvar (jag höll alltså på att missa den igen) så jag och älskade maken tog en dag i helgen när barnen inte ville se film med oss, och så tittade vi på den. Check!

Bildkälla Pinterest
Eve och Adam har en kärlekshistoria som spänner över flera sekler. De är nämligen vampyrer. Adam har blivit ganska trött på sin existens så Eve reser till honom. Problem uppstår dock när även Eves lillasyster, Ava, dyker upp.


Jag är inte väl bevandrad bland Jim Jarmusch filmer, han som skrivit och regisserat den här filmen, men av de jag har sett så passar den här bra in rent estetisk. Den är hyfsat lågmäld, särskilt för att vara en film om vampyrer, och innehåller mycket musik. Största delen av handlingen utspelar sig så klart på natten, och fotot blir sålunda ganska mörkt och suggestivt. Jag lyckades också skratta till en och annan gång, så plus i kanten för det.

Jag gillade den här filmen, även om den inte var värst rafflande. Det är mest en fin kärlekshistoria, med en twist.

Och ja, det är Loki - Tom Hiddleston alltså, som spelar Adam. Och den alltid så svalt eleganta Tilda Swinton i rollen som Eve.