torsdag 6 februari 2020

Veckans vego: Lasagne

För några veckor sedan vid middagsbordet sade E att hon tycker att vi äter för mycket kött. Jag håller kanske inte med, men så äter jag vegetariska luncher nästan varje dag och det antar jag att hon inte gör i skolan. Dessutom äter vi sedan något år vego till middag här hemma minst två gånger i veckan. Men vi tog den diskussionen där och då och hela familjen gick med på att öka vegomatsintaget till tre middagar i veckan, som minst. Och jag bad dem då om hjälp att komma fram till vad de där vegetariska middagarna ska bestå av, för det är inte alltid lätt att laga vego när de påstår att det finns så mycket de inte tycker om. Som bönor, till exempel...

Ett av förslagen var då lasagne, och det kan en ju laga till på ungefär hur många sätt som helst. Som den här ganska fuskiga varianten där vi gjorde slut på diverse saker i kylen, och använde oss av en och annan genväg. Jag fick en liten bit kvar till lunch dagen därpå också, lyllo mig. Den kanske inte ser så märkvärdig ut på bild, men den smakade underbart.


Grönsakslasagne à la skåpsrensning

ca 12 lasagneplattor
1 burk färdig pastasås
1 tetra färdig ostsås
1½ liter blandade grönsaker
salt, peppar, oregano
riven ost

Just precis den här gången hade jag två överblivna burkar med pizzasås i kylen som jag ville göra av med. Vi köper oftast pizzakit när vi gör pizza, för vi är bekväma av oss på det sättet, men mänden sås som skickas med är lite överdriven så vi får alltid en massa över. Annars kan en så klart köpa en annan god pastasås, eller göra en god tomatsås själv - det är inte värst svårt. Men - pizzasåsen var här en av våra genvägar.
Den andra genvägen var en förpackning färdig ostsås. Bechamél i all ära, men jag tycker att det är trist att göra själv, och dessutom har Kelda en variant med fyra ostar som jag gillar, så...
Grönsakerna kan en ta lite vad som helst som finns hemma i kylen. I det här fallet hade jag en stor lök, en paprika, en zucchini och ett gäng morötter. Jag hackade ner allt i ganska små bitar och rev morötterna grovt.
Fräs sedan alla grönsakerna i lite olja tills de blir mjuka. Salta och peppra och krydda med till exempel oregano. Vi älskar timjan i det här huset så det åkte också i. Tillsätt tomatsås (eller finkrossade tomater och krydda lite extra) samt lite vatten (1-2 dl brukar bli bra) och koka ihop såsen. Smaka av den, ibland kan jag behöva ha i lite socker om det är för syrligt, eller lite balsamvinäger om det känns för sött. Eller lite av båda bara för att det är gott.
Smörj en lasagneform. Lägg lite ostsås i botten och varva sedan lasagneplattor och grönsakssås. Avsluta med ett lager lasagneplattor som toppas med resten av ostsåsen (som alltså bara är underst och överst) samt riven ost. Se noga till så att alla lasagneplattor är täckta, annars blir de inte mjuka i ugnen.
Tillaga lasagnen enligt anvisningar på lasagneförpackningen. I mitt fall 200° varm ugn i 25 minuter. Lasagnen ska ha fått fin färg och plattorna ska bli mjuka.
Låt lasagnen svalna något, 5 - 10 minuter, så blir den lättare att skära i fina bitar. Samt att du inte bränner dig lika lätt.
Servera gärna med extra grönsaker. Oliver är väldigt gott till.