fredag 9 oktober 2020

FredagsFilmen revisited: The perks of being a wallflower

I morgon är det World mental health day. Det finns massor av filmer som behandlar mental ohälsa, på mer eller mindre lyckade sätt. En av de filmer som brukar omtalas för hur väl den porträtterar just detta är "The perks of being a wallflower". 
Jag var lite nyfiken på den här filmen i mars 2013, även om jag inte visste ett dugg om den då, mer än att den var baserad på en bok av Stephen Chbosky och att Emma Watson var med i den. Nu har jag sett den, och blivit överraskad av hur mycket jag faktiskt tyckte om den.

Bildkälla SF Anytime

Charlie har spenderat sommaren på en psykiatrisk klinik. Nu ska han börja sitt första år på high school, men är orolig för att bara bli sedd som den där killen som varit på psyket. Han lär känna några äldre elever, Sam och hennes styvbror Patrick, som tar honom under sina vingar.


Filmen har en del allvarliga teman och bör kanske ses med viss försiktighet. Men den är också väldigt fin, och visar på vikten av riktiga vänner. 
Det var ett ganska bra tag sedan jag såg den, men jag minns att jag tyckte väldigt mycket om den och blev väldigt sugen på att även läsa boken, något jag ännu inte kommit till skott med. Var beredd med näsdukarna, och var även förberedd på en och annan (kanske) oväntad twist som i vissa fall kan vara rätt så obehaglig. Tread carefully.