torsdag 13 oktober 2022

I min garderob

Idag är det en av de stora tvättdagarna i det här huset. Eller, det hade varit det om vi inte hade blivit klara med tvätten redan. Ibland går det snabbare än andra gånger, att tvätta, hänga, torka, vika, lägga undan alla kläder, handdukar, lakan, trasor och andra textilier. Vi har för övrigt ingen torktumlare, utan all tvätt lufttorkas. Det vi förlorar i tid vinner vi på när elräkningen kommer. Så det beror lite på hur mycket tvätt vi har hur lång tid det tar att ta hand om veckotvätten. För sortera och köra igång stora tvättdagen - det sker på söndagar. 

När all tvätt sedan är vikt (oftast av mig om jag inte får hjälp) så stoppas den in i sin respektive garderob för att användas en annan dag. Och min garderob ser ut ungefär såhär. 


Jag höst/vinterväxlade min garderob för några veckor sedan, så alla tjusiga sommarklänningar och fladdriga byxor med korta ben, shorts och andra sommarplagg plockades undan för den kallare årstidens skull. Till och med pyjamasshortsen lades undan för att ge plats för varma pyjamasar. 
Jag har gjort den här växlingen mellan årstiderna i garderoben några år nu, och det är också ett utmärkt tillfälle att rensa ur garderoben och hitta eventuella luckor. Som att jag visst behöver fler långbyxor... Jag gör som många tipsat om förut - vänder kroken på galgen åt "fel" håll, för att sedan vända den rätt när plagget använts och hängs tillbaka in i garderoben. (Jag gör samma sak med mina vikta kläder. Vänder dem upponer och vänder dem rätt när de kommer tillbaka in i garderoben igen.) Plagg som fortfarande hänger på felvända galgar när det är dags att skifta om använder jag alltså tydligen inte, och de läggas undan för att begrundas en annan dag - eller så skänks de direkt.
Jag försöker att inte köpa så mycket kläder, men ibland blir så klart frestelsen för stor. Särskilt försöker jag att inte köpa så mycket fast fashion, för det vet vi ju alla vid det här laget hur dåligt det är för klimatet. Fast det är ju svårt att låta bli H&M, det är det. Och jag använder ofta mina plagg därifrån tills de är väldigt slitna. Gissningsvis är 80% av min garderob fast fashion från början, men mycket har jag haft i flera år och använder ofta.
Tvättar gör jag när plaggen är skitiga. Om jag spillt på dem eller smutsat ner dem på andra vis. Eller om de börjar bli ofräscha. Underkläder och strumpor byts så klart varje dag, men en tröja jag använt en gång kan med fördel bara vädras ur innan den hängs tillbaka i garderoben. Ibland med en pust textilspray som uppfräschning också.
Jag försöker tänka på att min garderob ska bli hållbar. Att laga om det går, och inte bara ersätta med nytt. Vädra, skifta. Hitta kläder som går att kombinera med varandra. Bara köpa sådant jag vet jag trivs i att bära. Inte följa modeväxlingar, utan hitta de plagg som känns som mina. Och har fickor. Jag har en ganska neutral färgskala, med mycket svart, sand, vitt, mörkt marinblått och pudrigt rosa. Ibland hittar knalliga färger, gärna rött, in också. Mönster hittas inte lika ofta som förr bland mina kläder, men jag är fortsatt svag för ränder, prickar och blommor. Sommarkläderna är lite mer mönstrade än vinterkläderna, men det beror så klart på att det är himla fint med blommiga sommarklänningar. De som just nu ligger undanpackade och väntar på att det ska bli varmt igen. Om ett halvår eller så. Fram till dess är det tjocka tröjor och ulliga sockor som gäller.