fredag 28 oktober 2022

Sett på tv: American Horror Stories, säsong 2

Spoilervarning när jag skriver om tv.

Från skaparna av "American Horror Story" kommer även "American Horror Stories", som hittills fått två säsonger. Skillnaden är enkel. Där originalserien har olika fristående handlingar för varje säsong, så har "American Horror Stories" en ny handling för varje avsnitt. Säsong två har inga avsnitt som berör varandra, men det finns en och annan koppling till originalets säsonger.
Som vanligt fanns det avsnitt jag gillade mer än andra, men som helhet tyckte jag att den här säsongen var ganska meh.

Bildkälla Just Watch

2x01 "Dollhouse" En anställningsintervju går fel, och en ung kvinna finner sig fångad i en mardröm där hon måste använda alla sina trick för att komma ur den.
Knyter an till i mitt tycke den bästa säsongen av AHS - Coven, den tredje säsongen. Finns anledning att gilla det här avsnittet bara därför. 

2x02 "Aura" Ett ungt par flyttar in i ett tryggt område och installerar en dörrkamera. Snart börjar en underlig man dyka upp utanför deras dörr, någon som verkar ha en anknytning till kvinnan i huset.
Ännu ett avsnitt jag gillade. 

2x03 "Drive" Marci tycker om att klubba, och gör det ofta, något som hennes man försöker ha förståelse för. När hon blir förföljd på väg hem en kväll vänds hennes inrutade liv upp och ner.
Möjligen mitt favoritavsnitt den här säsongen. En och annan oväntad twist.

2x04 "Milkmaids" En utstött kvinna försöker rädda sin lilla stad och de hon håller av, men en präst gör allt för att misskreditera henne.
Inte ett avsnitt jag uppskattade. Det kändes mest snaskigt och sunkigt. Äckelvarning, faktiskt.

2x05 "Bloody Mary" Fyra unga tjejer leker Bloody Mary tillsammans, och legenden visar sig vara sann. Vad det inte väntat sig är att deras innersta önskningar kommer med ett väldigt högt pris.
Ett av de bättre avsnitten, där vi också får en liten lektion i slaveriets fasor.

2x06 "Facelift" En kvinna gör allt för att se ung ut igen. Hennes sökande tar henne till en flott klinik som lovar att de kan utföra mirakulösa förvandlingar med ovanliga metoder.
Ett avsnitt jag inte tyckte något alls om. Kändes bara konstigt.

2x07 "Necro" Efter ett trauma i barndomen arbetar Sam på en begravningsbyrå för att ta hand om de döda. När Charlie börjar arbeta som dödgrävare dras hon till honom, men en kväll förändras allt.
Började bra, men urartade.

2x08 "Lake" När en ung man drunknar under mystiska omständigheter, bestämmer sig hans mamma och hans syster för att ta reda på vad som egentligen hände. 
Alicia Silverstone! Kände att jag faktiskt saknat henne nu när jag fick återse henne. Sedan kanske inte avsnittet var det bästa, men ändå.

Jag tror inte att det blir någon mer säsong av "American Horror Stories", men jag kan såklart ha fel. Från början har jag för mig att det fanns planer på 16 avsnitt, och om det stämmer så fattas ett då dörsta säsongen hade sju avsnitt och den här åtta. Dessutom finns det väl en aldrig sinande ström av idéer att vaska från för att skapa nya avsnitt. Det blir lite som "Twilight zone", fast med skräckelement. Jag har inget emot mer, men hoppas på aningen bättre avsnitt i så fall. Som gärna får knyta an till "American Horror Story" igen.