lördag 8 oktober 2022

Nobels litteraturpris 2022

Om jag helt och hållet hade glömt bort att Nobelpriset i litteratur skulle tillkännages i torsdags? Jajamensan. Mest kanske för att jag haft en sådan där vecka då jag blandat ihop veckodagarna hela tiden, och trodde hela onsdagen att det var torsdag, och då inget pris tillkännagavs då så tänkte jag att det var ett sådant där tillfälle då litteraturpriset meddelas veckan därpå. Har hänt en och annan gång.
En annan anledning kan vara den att jag helt enkelt inte bryr mig längre. Jag tappade lusten helt när Svenska Akademin hade sin kris för fem år sedan, och med tanke på vilka stolpskott som fortfarande sitter på stolar i Akademin, så. Jag skiter i det helt enkelt. Om det ens fanns något förtroende att förbruka så är det förbrukat nu.

Mina känslor för Nobelkommittén till trots så är det dock fortfarande en rätt så stor grej att få det där priset. Och det tillkännagavs alltså i torsdags klockan 13 när Ständige Sekreteraren Mats Olson klev ut genom dörrarna i Börshuset.

Bildkälla Sveriges Radio

Franska författaren Annie Ernaux tilldelas årets pris. Hon skriver tydligen oftast självbiografiskt, eller "autofiktivt" som det visst heter i kulturkretsar. En genre jag hörde talas om först i torsdags när jag läste om Annie Ernaux, så jag är väl lite obildad då. 
Om jag är sugen på att läsa? Inte värst. Men kul att det var en kvinna.