onsdag 2 mars 2022

"A poem for every winter day" av Allie Esiri

Förra året läste jag "Shakespeare for every day of the year" i sammanställning av Allie Esiri. I år planerar jag att läsa hennes sammanställning av poesi för de olika årstiderna. 
Först ut av dessa var boken jag började läsa redan i december, för vintermånaderna brukar räknas vara december, januari och februari, och så är det i den här boken också.

Bildkälla Goodreads

"A poem for every winter day" är egentligen en lite missvisande titel, för boken innehåller två dikter till varje dag. Dessa är till stor del hämtade från hennes andra böcker "A poem for every day of the year" och "A poem for every night of the year". Vissa dikter skiljer tydligen, men jag tror att jag ändå hoppar över dem för 2023. Det är alltså två dikter för varje dag - en till morgonen och en till kvällen. Jag har oftast läst båda på samma gång, någon gång på förmiddagen, för jag märkte ganska snart att jag hade en tendens att glömma kvällsdikten. 
Upplägget är alltså en dikt för morgonen och en för kvällen. Vintertemat är starkt, men det förekommer också dikter som förknippas med dagens datum, eller den ungefärliga tid vi befinner oss i. Vissa högtider eller firanden får sina särskilda dikter, allt från jul och fastan till förintelsens minnesdag och medborgarrättskampen i USA. 
Varje dikt har en inledning skriven av bokens redaktör. Det kan vara en författarpresentation, en förklaring till varför just den här dikten är lagd på det datumet, eller en presentation av dikten själv.
Vissa dikter är korta, som haikus med sina 17 stavelser, till långa stycken som Poes "The raven" som tog upp 7 sidor (jag tror det var samlingens längsta dikt). Det är en blandning av tidsepoker, ursprung och ämnen, och jag tyckte mycket om de flesta av dikterna. Allt kan ju inte tilltala alla, men jag tyckte urvalet var bra.
Boken kom 2020, och då var det skottår. Boken passar alltså bra att läsa även på skottår, då 29 februari finns representerat. Jag märkte även av den kalenderindelningen i hur dikterna var upplagda, fastan kom lite väl tidigt i diktform, med tanke på att den inleds först idag 2022. 

Jag har tyckt mycket om att läsa de här vinterdikterna, och jag har så klart redan börjar med vårdikterna. Mer om dem om tre månader. 
Mitt betyg på "A poem for every winter day" blev 4/5. Skulle jag ge betyg för omslagen på de här böckerna också, så skulle det bli 5/5 - så himla fina!