fredag 25 mars 2022

FredagsFilmen: Back to the future

Förra veckan började den här familjen titta om på "Back to the future"-trilogin. Eller "Tillbaka till framtiden" som det heter på svenska, men det har inte riktigt samma klang i sig, även om det (för en gångs skull) är en korrekt översättning.
Första filmen är kanon bra, sedan att det borde ha stannat vid en film är en annan femma. Plågar mig igenom de övriga två ändå - bara därför att. Men den som är riktigt sevärd, och välförtjänt av sin klassikerstatus, är den första filmen från 1985. Jag var 14 det året. Jisses vad det känns som länge sedan!

Bildkälla Radio Times

Marty McFly är 17 år, går på high school, har en snygg flickvän och ett band. Hans vänskap med den excentriske vetenskapsmannen Doc Brown ställer dock in alla hans helgplaner.
Av misstag skickas Marty 30 år tillbaka i tiden. Alldeles lagom för att hinna sabba det första mötet mellan sina föräldrar. Nu pågår en febril kamp för att rätta till tidslinjen och skicka Marty tillbaka till framtiden.



Den första filmen är charmig och rolig och bjuder på flera dråpliga ögonblick. Och det hade ju varit fint om det hade tagit stopp där. Istället kom det två uppföljare som är mer eller mindre kassa. Fulla med överspeleri, dåliga vitsar, logiska luckor och allmänt trams. Värt att notera är att de i film två åker 30 år in i framtiden - alltså till 2015. Som inte alls ser ut som det 2015 vi har lämnat bakom oss, så klart. Det betyder att hela trilogin utspelar sig i dåtid - även när den utspelar sig i framtiden.