fredag 11 mars 2022

FredagsFilmen: Belle

På internationella kvinnodagen häromdagen, så tittade jag på en film som är löst baserad på en verklig kvinna. Hon levde under 1700-talets senare halva, och kom (troligen) att påverka skeenden som gjorde att slaveriet avskaffades i Storbritannien. Hon blev uppfostrad som en gentlewoman, trots sitt ursprung som oäkta barn till en sjöofficer och en västindisk slavinna.

Bildkälla Rotten tomatoes

Dido Elizabeth Belle, Dido kallad, blir av sin pappa placerad hos hans farbror och faster för att uppfostras. I hemmet finns redan Didos kusin Elisabeth, och de uppfostras på samma sätt, men med olika utgångsvinklar. Bette för att finna en make, Dido för att bli godsets nya husfru.
Gammelfarbror är inte vem som helst, utan Lord William Murray, en framstående jurist som kommer fälla en avgörande röst gällande ett försäkringsärende om slavskeppet Zong.



En ganska rörande film, om en kvinnas kamp för att finna en plats för sig själv i en värld som ofta föraktar henne. Dessutom en intressant historia om en verklig kvinna och verkliga händelser, även om filmen får anses vara väldigt löst baserad på Didos verkliga liv. Möjligen hamnade jag i en liten Wikipediavåg när jag sett klart på filmen.
Den var kanske inte herrejössesbra, men bra ändå, och väl värd en titt. Om inte annat så för utmärkt skådespeleri. Främst då från Gugu Mbatha-Raw i titelrollen. Eller är det en titelroll? Funderade en hel del på varför filmen heter "Belle" när hon kallas Dido hela tiden. Måste bero på att belle betyder vacker.